Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hamas kontrolira Pojas Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Hamasa zauzeli su danas sjedište preventivnih snaga sigurnosti i zgradu obavještajne službe suparničkog Fataha u gradu Gazi, proglasivši "oslobođenje" Pojasa Gaze.

Prema izjavama svjedoka, kako prenose AP i Reuters, na krovovima su izvješene zelene zastave Hamasa, a zarobljeni protivnički vojnici izvučeni su na ulice i likvidirani.

Pročitajte i ovo Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku Instalacija s fotografijama ljudi koje su oteli hamasovci ispred Teddy Stadiuma iz minute u minutu FOTO/VIDEO Svjetske sile vode tihi rat zbog sukoba na Bliskom istoku, a nedužni civili stradavaju: "Situacija u Gazi je jako, jako loša"

U izjavi nakon zauzimanja Fatahovih uporišta, dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri je kazao da se radi o "drugom oslobođenju Gaze, ovaj put od kolaboracionista", dodavši da je Gaza prvi puta oslobođenja 2005. nakon povlačenja izraelske vojske i židovskih naseljenika.

Izvore navode da je Hamas osvojio i Rafah, na jugu Pojasa Gaze, nakon što je u srijedu zauzet obližnji Khan Younis.

U borbama u Gazi u četvrtak je poginulo najmanje 20 Palestinaca, među kojima je 18 boraca Fataha, doznaje se iz bolničkih izvora. Njihova tijela su pronađena u Fatahovom sjedištu preventivnih snaga sigurnosti.

Nakon šest dana žestokih borbi između dviju najsnažnijih palestinskih frakcija broj poginulih se popeo na 100. Među poginulima su i borci i civili.

Borbe su približile Palestince podjeli na Pojas Gaze koji
kontroliraju islamisti Hamasa i Zapadnu Obalu gdje je nadmoćan Fatah predsjednika Abbasa i udaljile ih od od njihova sna o neovisnoj državi na oba ova područja.

Jedan od pomoćnika palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa je diplomatima kazao da je "Gaza izgubljena".

Suočen s izgledima da Pojasom Gaze upravlja Hamas, izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da se treba uzeti u razmatranje raspoređivanje međunarodnih snaga uzduž granice Gaze i Egipta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene