Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će sutra presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nakon suđenja koje je ponovljeno zbog sumnji da je tijekom prvog suđenja došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.


Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

Vezani članci Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) Zbog zločina u logoru smrti u kojem je pobijeno 20 tisuća ljudi, počelo suđenje stogodišnjem SS-ovcu Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) 96-godišnja optuženica za zločine u nacističkim logorima pobjegla iz staračkog doma

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

>> 'Haški sud odgovoran je za smrt 19 svjedoka!'

Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno nisu izvedeni oni koji su odbili svjedočiti, primjerice dvojica članova OVK koja su smatrana ključnim svjedocima. Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen pritiscima.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Ni na ponovljenom suđenju tužiteljstvo nije imalo sreće s dvojicom ključnih svjedoka koji nisu svjedočili na prvom suđenju. Jedan je ponovno odbio svjedočiti a drugi je više puta mijenjao iskaz u sudnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju