Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević optužio je u srijedu Haaški tribunal (ICTY) da je odgovoran za smrt 19 svjedoka u procesu protiv Ramusha Haradinaja, kojemu će u četvrtak ICTY izreći presudu po optužnici za zločine nad kosovskim Srbima, navodi beogradski tisak.


U intervjuu tabloidu 'Informer' Vukčević je smrt svjedoka doveo u svezu s lošim radom haaških istražitelja i službenika, uz ocjene da su ubojstva svjedoka posljedica njihove 'nesposobnosti' jer da su navodno 'površno radili svoj posao'.

Istodobno, Vukčević priznaje da je haaška optužnica protiv Haradinaja 'tanka', unatoč nastojanjima Srbije da pomogne Tribunalu.

'Svjestan sam da su dokazi protiv njega (Haradinaja) tanki, iako smo se mi stvarno trudili pomoći Haaškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta površno i neprofesionalno ponijeli u tom slučaju', smatra tužitelj, posebno istaknuvši rad istražitelja na terenu, posebice sa svjedocima koji su 'osjetljivi, naročito kad je riječ o ratnim zločinima'.

'Iskusan tužitelj i sudac to moraju imati u vidu kada ispituju te ljude. Unatoč tome, Haag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili', ocijenio je Vukčević i istaknuo da je u procesu protiv Haradinaja 'ubijeno 19 potencijalnih svjedoka'.

'Haradinajeva metoda je poznata i to je metoda svake mafije. Prvo idu upozorenja pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubojstvo. E, u ovom slučaju je došlo do ubojstava, što je ostale svjedoke navelo na povlačenje', rekao je Vukčević, napominjući da je nakon ubojstava svjedoka Haag priopćio 'da nisu bili pod njihovom zaštitom'.

Ramush Haradinaj jedan je od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i optužen je za zločine nad civilima u području Dečana 1998. godine, uz suoptužene Idriza Baljaja i Ljahu Brahimaja, a tužitelji su tražili da im bude izrečena kazna od 'najmanje 20 godina zatvora'.

Na kraju prvog suđenja Haradinaj i Baljaj su 2008. bili oslobođeni krivnje, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i suoptuženima počelo je u kolovozu 2011. godine, a posljednji svjedok optužbe saslušan je u travnju ove godine u potpunoj tajnosti.

Djelomično ponavljanje suđenja Žalbeno vijeće Tribunala naložilo je jer na prvom suđenju nisu bila saslušana dva ključna svjedoka - zaštićeni pod pseudonimom PW-80, te Shevqet Kabashi, koji su odbili svjedočiti jer su navodno bili 'uznemiravani' i 'zastrašeni'.

Vezani članci Stjepan Ringwald Presuda za brutalno ubojstvo u Omišu: Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina Andrej Plenković Plenković u Prištini: "Hrvatska je zainteresirana da poboljša odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju