Sjeverna Koreja je nastavila rad na unaprjeđenju svojeg nuklearnog postrojenja u kojem provodi istraživanja, pokazuju nove satelitske snimke.

Galerija


Razvoj infrastrukture u nuklearnoj elektrani Yongbyon "nastavljaju brzim tempom", pokazuje analiza grupe za nadgledanje Sjeverne Koreje "38North" koja je pregledala i analizirala satelitske snimke snimljenih 21. lipnja.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Vidi se kako su dovršene najmanje još dvije zgrade unutar kompleksa, a izgradnja je nastavljena na pomoćnim objektima, navodi se u analizi. Međutim, nema za sada nikakvih dokaza da je nuklearni reaktor za proizvodnju plutonija u pogonu.

S druge strane, u organizaciji "38North" navode da se na lokaciji vide obojene vodene pare na krovu postrojenja za obogaćivanje urana što bi moglo naznačiti "nastavak operacija", piše Independent.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un se prije dva tjedna obvezao na "potpunu denuklearizaciju" nakon razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i predsjednikom Južne Koreje Moon Jao Inom, ali detalji o tome kako i kada će se to dogoditi još uvijek nisu definirani.

SAD ostaje predan sigurnosti J. Koreje, sankcije Sjevernoj Koreji ostaju

Američki ministar obrane Jim Mattis u četvrtak je potvrdio Južnoj Koreji da su Sjedinjene Države snažno predane njezinoj sigurnosti, što uključuje i ostanak američkih trupa u toj državi čak i dok diplomati traže dogovor sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji.

Mattis je tijekom kratkog posjeta Seulu branio ovomjesečnu odluku predsjednika Donalda Trumpa o zaustavljanju "ratnih igara" sa Južnom Korejom, istaknuvši kako ona jača mogućnost diplomatskih pregovora. No dodao je kako američke i južnokorejske snage ostaju "ujedinjene, budne i spremne".

Kritičari Trumpove odluke o otkazivanju zajedničke vojne vježbe smatraju kako je ona preveliki ustupak Pjongjangu koji će, ako se produži tijekom dugačkih pregovora, stvoriti rizik od pogoršanja spremnosti američkih i južnokorejskih snaga. Sjeverna Koreja dugo je tražila zaustavljanje vježbi.

Trumpa su kritizirali i analitičari nacionalne sigurnosti zbog dogovora postignutog na summitu 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom koji ne otkriva mnogo detalja o tome kako će se Pjongjang riješiti svog nuklearnog oružja i balističkih raketa.

"Američka predanost Republici Koreji ostaje čvrsta, a SAD će nastaviti koristiti sve svoje diplomatske i vojne sposobnosti kako bi održao tu obvezu", poručio je Mattis uoči susreta s južnokorejskim ministarstvom obrane.

"To uključuje zadržavanje trenutne razine američkih snaga na korejskom poluotoku", dodao je.

SAD u Južnoj Koreji ima oko 28,5 tisuća vojnika.

Ministri obrane SAD-a i Južne Koreje potvrdili su da sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje ostaju sve dok Pjongjang ne poduzme konkretne korake prema bespovratnom uništavanju nuklearnih kapaciteta. (N.C./Hina)