Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje članice Europske unije odobrile su u petak hitni zajam Grčkoj od 7,16 milijardi eura za prijelazno razdoblje dok se ne dovrše pregovori o trećem paketu pomoći toj zemlji, a nečlanice eurozone dobile su jamstva da neće imati nikakvih posljedica ako bi Grčka bila u nemogućnosti otplatiti taj zajam.


Vijeće Europske unije odobrilo je u petak kratkoročni zajam od 7,16 milijardi eura iz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM). Zajam dolazi na naplatu najkasnije za tri mjeseca, a bit će isplaćen u dvije rate. S tim sredstvima Grčka će moći otplatiti neplaćenu ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi eura i 4,2 milijarde eura Europskoj središnoj banci, koji stižu na naplatu u ponedjeljak, 20. srpnja.

Njemački parlament uvjerljivo podupro dogovor s Grčkom: 'Grexit bi značio kaos i nasilje'

Vezani članci Turizam, ilustracija Počinju pripreme za turističku sezonu: Jedna država provodi brzu kampanju cijepljenja, drugu će turisti moći posjetit već od kraja svibnja Grčka ukinula karantenu za putnike određenih zemalja Od danas Hrvati mogu putovati u Grčku, no nismo jedini: Ukinuta obvezna karantena za niz zemalja

Budući da će pregovori o trećem programu financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, koji će iznositi između 82 i 86 milijardi eura, za čiji su se početak u petak stekli svi uvjeti, trajati nekoliko tjedana, Grčkoj je potreban hitan zajam kako bi u međuvremenu mogla ispuniti svoje financijske obveze.

Hitni zajam bit će vraćen sredstvima koja će joj biti dodijeljena u okviru trećeg paketa pomoći.

Budući da je EFSM fond za koji preko europskog proračuna jamče sve zemlje članice EU-a, članice eurozone dale su jamstva onim zemljama koje nemaju zajedničku valutu, da će bilo kakav rizik u slučaju da Grčka ne mogne vratiti kredit, biti pokriven gotovinom iz Europske središnje banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook