Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gašenje otežava neodržavana makija

Grčka: Vatra prijeti manastirima na gori Atosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikom šumskom požaru koji u subotu gori na gori Atosu na kojoj su pravoslavni manastiri, grčki vatrogasci uz pomoć vojske i pojačanja iz Srbije, bezuspješno pokušavaju izaći na kraj s vatrenom stihijom.

Glasnogovornik grčke vatrogasne službe rekao je da gašenje otežava "gustiš" u tom prirodnom rezervatu, gdje nema šumskih cesta i prosjeka, a makija nije održavana. Širenju požara pogoduje i vjetar koji mijenja smjer i otežava borbu vatrogasnih ekipa s vatrom.

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Renovacija kuće - 2 Pomoć dobrih ljudi Hrvatska je ponovno pokazala veliko srce: Počela je obnova izgorjele kuće deveteročlane obitelji

>> Požari haraju Španjolskom

U požaru, za koji vlasti kažu da je uzrokovan nemarom ili je podmetnut, već je izgorjelo više od 1.500 hektara šume, maslinika i vinograda na rubnom području gore Atosa, po informacijama mjesnih vlasti, ali i u turističkoj zoni s kojom graniči na sjeveru, gdje vatra prijeti hotelima i naseljima.

Vatrogasne ekipe trenutačno stavljaju pod nadzor još dva velika požara na zapadu Peloponeza.

Ljetne žege, s temepraturama većim od 40 Celzijevih stupnjeva, ali i nesposobnost države da unaprijedi sustav sprječavanja i borbe s požarima krivi su što Grčka svake godine gubi milijune hektara šume i usjeva. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene