Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Meko restrukturiranje'

Grčka kriza dovela u pitanje opstanak Unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je britanski premijer David Cameron obećavao da Britanci neće plaćati grčke dugove, potajno je nagovarao banke da se odreknu golemih svota. Naime, banke na Otoku drže grčke obveznice u vrijednosti od oko 2,5 milijarde funti.

Britansko ministarstvo financija urgirat će kod poslovnih banaka da prihvate multimilijunske gubitke samo da bi podržale europske planove za sprečavanje katastrofe grčkog financijskog sustava, piše britanski Guardian. Unatoč uvjeravanjima britanskog premijera Davida Camerona da porezni obveznici Ujedinjenog Kraljevstva neće plaćati grčke gubitke, dužnosnici su radili iza scene kako bi uvjerili britanske banke da zadrže grčke obveznice i spriječe potencijalnu globalnu krizu. Naime, banke na Otoku drže grčke obveznice u vrijednosti od oko 2,5 milijarde funti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dramatičnog vikenda ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu' Slika nije dostupna Nakon kriznog sastanka bankara Grčke banke i burza u ponedjeljak ostaju zatvoreni

Jedna ideja, koju je predložila Njemačka, jest ona da se uvjeri banke neka zamijene grčke obveznice za zajmove kad one dospiju. Takozvano 'meko restrukturiranje' pomoglo bi Ateni da smanji goleme probleme.

No, duboka grčka kriza s dugovima povećala je strahove od dezintegracije EU. Veteran summita Unije Norbert Schwaiger službovao je 34 godine u Bruxellesu. Umirovljen je 2003. godine, a proteklog tjedna ponovno se zatekao u Bruxellesu i zaključio da se tamo dosta toga promijenilo.

'Povijesna ideja europskog ujedinjenja pomalo blijedi', kazao je o dojmovima. 'Kad smo počinjali, novu Europu gradile su Njemačka, Francuska i zemlje Beneluxa, želeći spriječiti neprestane ratove među europskim zemljama u prošlosti. Tadašnji naraštaji Nijemaca bili su posramljeni zbog Hitlera i iskreno su upregnuli sve snage da pomognu izgraditi sigurnu Europu i njezino sigurno gospodarstvo. Htjeli su da Europa bude njihova domovina', kazao je Schwaiger.

Iz njegove perspektive, jedan od razloga zašto je Europi ponestalo ideala jest protok vremena. Kod mlađih generacija Nijemaca izgubio se osjećaj krivnje, a ojačalo je samopouzdanje nakon ujedinjenja Njemačke. Sve u svemu, izvorni 'raison d’être' europske ideje iščezava, a Njemačka je sve manje voljna biti neupitni branitelj te ideje. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene