Rekordan broj požara ovog je ljeta zahvatio Amazonsku prašumu.

Galerija


Usred bijela dana glavni grad Brazila, Sao Paulo zamračio se zbog gustog dima kojeg je vjetar napuhao s požarišta Amazonske prašume udaljene čak 2700 kilometara.

Vezani članci Požar, ilustracija Objavljeni detalji tragedije kraj Križevaca: Neispravne električne instalacije krive za požar u obiteljskoj kući Na parkiralištu u Novom Zagrebu potpuno je izgorio električni romobil VIDEO Širi se dramatična snimka požara koji je izbio na električnom romobilu, vlasnik na parkingu tražio zaklon: "Da sam ga stavio u auto..."

Zabrinuti stanovnici odmah su počeli tvitati o tome s heštegom #prayforamazonia. Kulminacija je to požara koji u Amazonskoj prašumi bukti već nekoliko tjedana.

Stanovnik Sao Paola Gianvitor Dias rekao je BBC-u kako je grad izgledao tijekom jednosatnog zamračenja uslijed dima: ''Bilo je to kao da se dan pretvorio u noć. Svi su ovdje komentirali jer čak i za vrijeme kišnih oblačnih dana obično se ne zamrači toliko''.

Mnogi su glasni kritičari aktualnog predsjednika Jaira Bolsonara, pa i znanstvenici s brazilskog nacionalnog istraživačkog instituta koji kažu da je Amazonska prašuma trpi gubitke ubrzanom stopom od kada je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost.

Države kroz koje se prostire Amazonska prašuma, proglasile su stanje uzbune ranije ovog mjeseca jer već 16 dana za redom bukte požari u ''plućima svijeta''.

Snimke NASA-inih satelita pokazuju razmjere štete koja se prostire kroz Brazil, Boliviju i Paragvaj.