Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Gore pluća svijeta

Amazonska prašuma u plamenu: Gusti dim "zamračio" glavni grad Brazila - "Bilo je kao da se dan pretvorio u noć"

Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP)
Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Sao Paulo se zacrnio na sat vremena usred bijela dana zbog požara koji bukti u 2700 kilometara udaljenoj Amazonskoj prašumi (Foto: Twitter) Sao Paulo se zacrnio na sat vremena usred bijela dana zbog požara koji bukti u 2700 kilometara udaljenoj Amazonskoj prašumi (Foto: Twitter) Foto: Platforma X +0 Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Rekordan broj požara ovog je ljeta zahvatio Amazonsku prašumu.

Usred bijela dana glavni grad Brazila, Sao Paulo zamračio se zbog gustog dima kojeg je vjetar napuhao s požarišta Amazonske prašume udaljene čak 2700 kilometara.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 2200 požara Najgora katastrofa u posljednjih 13 godina: Uništeno više od 2000 četvornih kilometara šuma u regiji Amazone

Zabrinuti stanovnici odmah su počeli tvitati o tome s heštegom #prayforamazonia. Kulminacija je to požara koji u Amazonskoj prašumi bukti već nekoliko tjedana.

Stanovnik Sao Paola Gianvitor Dias rekao je BBC-u kako je grad izgledao tijekom jednosatnog zamračenja uslijed dima: ''Bilo je to kao da se dan pretvorio u noć. Svi su ovdje komentirali jer čak i za vrijeme kišnih oblačnih dana obično se ne zamrači toliko''.

Mnogi su glasni kritičari aktualnog predsjednika Jaira Bolsonara, pa i znanstvenici s brazilskog nacionalnog istraživačkog instituta koji kažu da je Amazonska prašuma trpi gubitke ubrzanom stopom od kada je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost.

Države kroz koje se prostire Amazonska prašuma, proglasile su stanje uzbune ranije ovog mjeseca jer već 16 dana za redom bukte požari u ''plućima svijeta''.

Snimke NASA-inih satelita pokazuju razmjere štete koja se prostire kroz Brazil, Boliviju i Paragvaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene