Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u amazonskoj prašumi, rekao je u četvrtak predsjednik Jair Bolsonaro.

Galerija Požari u Amazoni (Foto: HO / NASA Earth Observatory / AFP) Požari uništavaju Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) +1 Rekordan broj požara ove godine uništava Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr)

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC.

Vezani članci Razjarna krava Namjerio se na krivu kravu pa gorko požalio, morao je bježati glavom bez obzira Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) Naš dom doslovno gori, a mi samo gledamo: Upravo se odvija katastrofa svjetskih razmjera

"Amazonija je veća od Europe, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području", upitao je novinare. "Nemamo sredstava za to".

U srijedu je Bolsonaro rekao da su nevladine organizacije krive za požare. Upitan ponovno u četvrtak o tom komentaru, rekao je da ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao financiranje, pale vatru ali su "najveći sumnjivci".

Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse.

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su financiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti.

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: "Brazil to ne treba". Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja. Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka. Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju