Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Goran Pavić u utorak pred federalnim sudom u Detroitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski državljanin Goran Pavić, koji je prošlog tjedna uhićen na graničnom prijelazu iz Kanade u SAD u blizini Detroita, temeljem tjeralice Interpola zbog optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, u utorak će biti izveden pred federalni sud u Detroitu koji će odlučiti o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Pavić (42), profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu
Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao prije više od desetljeća, izvijestio je u ponedjeljak kanadski tisak.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Slika nije dostupna Uhićen Goran Pavić, optužen za ratne zločine u RH

Pavić je u srijedu vozio kamion tegljač iz Kanade u SAD preko
Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Windsor i Detroit, gdje su ga službenici američke Carinske i granične službe (CBP) usmjerili na obližnji teretni terminal. Tu je utvrđeno da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

Nakon kontakta s hrvatskim MUP-om i potvrde da se za njim traga zbog zločina nad hrvatskim civilima, te razgovora s američkim saveznim tužiteljem i imigracijskom službom, Pavić je u petak uhićen i predan Carinskoj i graničnoj službi, čime je započet postupak njegova izručenja Hrvatskoj.

Novinska agencija Canadian Press i list Toronto Star u ponedjeljak u svojim izvješćima ističu da je Pavić optužen za zločin etničkog čišćenja hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991./1992. godine. Navodi se da su Pavić i drugi iz njegove postrojbe, koji su još u bijegu, optuženi 2006. za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.

Članovi Pavićeve obitelji u Kircheneru kazali su za kanadske medije da je on uhićen na istom teretnom terminalu kod Detroita, na kojem je bio desetke puta vozeći tegljač, te izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su ih dužnosnici s obje strane granice ostavili bez traženih odgovora.

Pavićeva sestra Gorana Krstić, izjavila je da vjeruje da je njezin brat uhvaćen u "političku igru", koju vodi vlada u Zagrebu, dodajući da on nije imao nikavu ulogu u zločinima nad hrvatskim civilima 1991.

- Znam da moj brat nije kriv ni za što, rekla je Kristić, koja je
zatražila da kanadska vlada intervenira te da kanadski konzulat u Detroitu kontaktira njezina brata u zatvoru.

Američki dužnosnici pozdravili su uhićenje Pavića kao dokaz dobre kontrole granica i zaštite građana SAD-a, opisujući njegovo izručenje Hrvatskoj kao neizbježno.

- Ovo je važno uhićenje bilo uspješno zahvaljujući međuagencijskoj i međunarodnoj suradnji i koordinaciji svih uključenih službi. Uhićenje, pritvor i buduće izručenje bilo je moguće kao rezultat neumornih napora službenika CBP i agenata Imigracijske službe

na granici, koji čine našu zemlju sigurnom", istaknuo je u priopćenju Gery Calhoun, direktor Carinske i granične službe u Detroitu.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec najavio je u subotu da će Ministarstvo pravosuđa zatražiti njegovo izručenje.

Iz veleposlanstva RH u SAD i Kanadi potvrđeno je u ponedjeljak da su uključeni u rješavanje tog slučaja, a od kanadskog ministarstva pravosuđa nije se mogao dobiti odgovor o tome hoće li, i na koji način, kanadska vlada intervenirati u slučaju Pavić.

Državne institucije SAD-a u ponedjeljak ne rade povodom Dana veterana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene