Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred američkim saveznim sudom u Detroitu održano je ročište u predmetu Gorana Pavića, uhićenog 7. studenoga na graničnom prijelazu s Kanadom, na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol zbog optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj.


Sutkinja Virginia Morgan je na 90-minutnoj raspravi zaključila kako SAD i Republika Hrvatska imaju ugovor o ektradiciji na temelju kojeg Pavić može biti izručen Hrvatskoj. Njezinom odlukom, Paviću je do daljnjega produljen pritvor.

Vezani članci Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora Slika nije dostupna Podunavski Srbi osuđuju uhićenje Pavića

Branitelji Pavića, 42-godišnjeg kanadskog državljana srpskog
podrijetla, na prvom su pojavljivanju pred sudom osporavali postojanje ekstradicijskog ugovora SAD-RH.

Sutkinja Morgan, na saslušanju je postavila pitanje zašto Pavić kao kanadski državljanin nije vraćen na granici, već je uhićen u SAD-u. 

Ona je za 19. prosinca zakazala raspravu o nadležnosti suda u Detroitu u slučaju Pavić, koju je također osporavala njegova obrana, izvijestio je dnevni list Windsor Star.

Pavić (42), profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu
Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao prije više od destljeća.

Pavić je optužen za zločin etničkog čišćenja hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. godine. Navodi se da su Pavić i drugi iz njegove postrojbe, koji su još u bijegu, optuženi 2006. za 'ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje' seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.