Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški propusti u Britaniji

Godinama upozoravali socijalnu službu i policiju na zlostavljanje, ali dječaku (9) nitko nije pomogao: Umro je u mukama

Alfie Steele
Alfie Steele Foto: Profimedia
U petak je objavljen izvještaj o radu socijalne službe u britanskom Worchestershireu koji pokazuje da je bilo brojnih propusta u slučaju devetogodišnjeg Alfijeja Steela, kojeg su ubili očuh i majka.

Dječak je preminuo u veljači 2021. nakon što je mjesecima trpio mučenje. Na tijelu je imao više od 50 ozljeda, a preminuo je jer su mu glavu opetovano gurali u vodu u kadi.

Izvještaj je pokazao i kako su susjedi, zabrinuti za Alfiejevo stanje, u samo tri mjeseca, travnju, svibnju i kolovozu 2020., policiju zvali 999 puta. U razdoblju od 2018. do 2020. ljudi zabrinuti za Alfieja podnijeli su 64 službene prijave socijalnoj službi i policiji, ali dječaku to nije pomoglo.

Sad njegovi djed i baka kažu da je svaka od tih prijava bila prilika da se malenog spasi.

"Mogli su spriječiti da moj unuk umre. Meni to nije samo broj", kazao je djed, prenosi Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Tragedija u susjedstvu: Bivši policajac ubio ženu i dijete pa sam sebi presudio

Alfiejeva majka Carla Scott osuđena je na 27 godina zatvora, a njezin partner Dirk Howell provest će život u zatvoru zbog ubojstva i zlostavljanja dječaka kojeg su okrutno kažnjavali, izgladnjivali i ostavljali na hladnoći.

Howella su prijavljivali i zbog nasilnog ponašanja i prijetnji, no obitelj Scott kaže kako nitko nije ozbiljno shvaćao prijave.

"Prijavljivali smo masnice, prijavljivali smo sve male stvari. Samo su nas odbacili", kažu djed i baka.

Pročitajte i ovo Panamski kanal u problemima Nude poticaje Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem?

Kada bi i došli pogledati Alfieja u domu, nakon brojnih prijava, socijalni radnici zaključili bi da je sve u redu. Sad se pravdaju kako im je svima bilo stalo do Alfieja, ali smatraju da su ih njegovi roditelji izmanipulirali.

Iz policije su poručili kako podržavaju izvještaj te istaknuli kako su odmah nakon Alfiejeva ubojstva pokrenuli radionice za djelatnike kako bi bolje prepoznali ranjive osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene