Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nude poticaje

Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem?

Panamski kanal u problemima
Panamski kanal u problemima Foto: Afp
Uprava Panamskog kanala (ACP) pokušava riješiti problem oštrog pada prihoda zbog niske razine vode savezništvom s uzgajivačima kave, nudeći poticaje za sadnju plantaža koje zaustavljaju eroziju tla.

Prihod Panamskog kanala smanjio se od listopada za oko 100 milijuna dolara mjesečno zbog suše koja je uvjetovala ograničenje plovidbe, rekao je prošli tjedan direktor uprave Ricaurte Vasquez.

Početkom studenog uprava kanala smanjila je broj brodova s 31 na 25 dnevno i najavila da će ih do početka veljače 2024. spustiti na samo 18. Smanjili su i dopuštenu težinu brodova zbog niske razine vode u jezeru Gatun.

Kroz Panamski kanal sada prolazi za 36 posto manje brodova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je UNCTAD.

Uprava pokušava ublažiti akumulirane štete u okolišu, uključujući eroziju tla i zagađenje rijeka, tako što uzgajivačima kave nudi poticaje za sadnju plantaža na ogoljelim padinama. Oni pak proširuju plantaže i poboljšavaju kvalitetu zrna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

Program je usvojen prije 16 godina, a uprava je do danas u poticaje uzgajivačima za ekološki prihvatljiviji uzgoj i pribavljanje certifikata o premium statusu zrna uložila 32 milijuna dolara.

"Poboljšava naše gospodarstvo. Pomaže klimi. Štitimo rijeke, a kanal se bolje nosi sa sušama. Istina je da pošumljavanje grmovima kave neće riješiti sve probleme, ali pomaže", rekao je predstavnik udruge uzgajivača kave Roberto Benitez.

Poticaje koristi oko 1700 panamskih poljoprivrednika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Milorad Dodik Intervju za ruski medij Dodik hvali Putina: "On je podigao Rusiju, svijet treba njegov humani politički pristup"

Prošla berba donijela je uzgajivačima na području Capirae, koji naveliko koriste poticaje, oko 10.600 vreća robuste.

Stručnjaci pripisuju projektu zasluge za ublažavanje štete na površinskim izvorima, koji su ključni za funkcioniranje kanala, ističe Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene