Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemiren i zabrinut

Glavni tajnik UN-a osudio nasilje u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je poručio da je uznemiren intenziviranjem nasilja u Siriji te da oštro osuđuje bombaški napad u Damasku u kojem su ubijeni ljudi iz uskog kruga oko predsjednika Bašara al Asada.

'Glavni tajnik ponavlja da je neprihvatljiv bilo kakav čin nasilja koji počini bilo koja od strana i to predstavlja očito kršenje mirovnog plana u čest točaka', prenosi Banov glasnogovornik.

Ban je 'jako zabrinut zbog izvješća o tome da sirijske snage sigurnosti nastavljaju koristiti teško oružje, i na području Damaska, protiv civila unatoč ponovljenim tvrdnjama sirijskih vlasti da će povući to oružje', stoji u priopćenju koje je objavljeno na kraju posjeta Kini.

>> Težak udar na režim usred Damaska: Ubijen ministar obrane!

Glavni tajnik UN-a je zatražio od članica Vijeća sigurosti da poduzmu zajedničke i učinkovite mjere zbog eskalacije nasilja u Siriji. 'Vrijeme je vrlo važno. Sirijski narod oatio je predugo. Krvoproliće mora prestati sada'.

Napad u kojem je ubijeno i ranjeno više dužnosnika Asadova režima počinio je bombaš samoubojica koji je aktivirao eksploziv tijekom sastanka ministara i dužnosnika službe sigurnosti. Izvor iz službi sigurnosti u Siriji agenciji Reuters je rekao da je eksploziv detonirao tjelesni čuvar predsjednikovog užeg kruga suradnika.

>> Vodi se borba za Damask

Sirijska državna televizija izvijestila je da je od rana zadobivenih u eksploziji umro general Hasan Turkmani, bivši ministar obrane i viši vojni dužnosnik. Osim njega u napadu su ubijeni i sirijski ministar obrane Daud Radža i Asadov šogor Asef Šavkat. Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim al-Šar je ranjen ali je stabilno, a čelnik obavještajnih službi Hišam Bekhtijar je na operaciji, po izvoru iz sirijskih službi sigurnosti. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene