Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirao je u srijedu ulogu Kine u ratu u Ukrajini. Ustvrdio je da je Kina Rusiji pružila podršku širenjem neistinitih informacija.


Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, održao je u srijedu u Bruxellesu konferenciju za medije uoči samita. Komentirao je rat u Ukrajini i istaknuo ulogu Kine u njemu, a najavio je da će se o tome razgovarati na samitu.

Vezani članci Jens Stoltenberg i Zoran Milanović Milanović razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a, otkriveno i o kojim su temama pričali Recep Tayyip Erdogan Turska objavila uvjete za ulazak Švedske i Finske u NATO: Poznato što je Erdogan zatražio od Stockholma i Helsinkija

''Vjerujem da ćemo razgovarati o ulozi Kine u krizi. Ona je pružila podršku Rusiji širenjem očitih laži i dezinformacija'', poručio je. Dodao je i da će NATO osigurati dodatnu podršku Ukrajini, uključujući i zaštitu od kibernetičkih napada, kao i opremu za zaštitu od kemijskog i nuklearnog napada.

Osvrnuo se na izjavu Kremlja, koji je odbio isključiti korištenje nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini. Iz Kremlja su proučili da bi koristili samo u slučaju "egzistencijalne prijetnje".

"Rusija mora prestati zveckati nuklearnim oružjem. Rusija mora razumjeti da se nuklearni rat nikad ne smije dogoditi, ali i da ne može pobijediti u nuklearnom ratu", odgovorio je Rusiji glavni tajnik NATO-a.

Najavio je slanje četiriju novih borbenih skupina u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku. Poručio je da je riječ o dugoročnom povećanju vojne prisutnosti NATO-a u regiji.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju