Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već vratili više od 2,5 milijardi eura

Gazprom će Europljanima vratiti još milijardu dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski energetski div Gazprom platit će europskim klijentima oko milijarde eura u sklopu sporazuma o smanjenju cijene plina.

Gazprom, kompanija u vlasništvu ruske države, pristao je ublažiti dugoročne sporazume s ključnim europskim kupcima koji su tvrdili da su cijene plina previsoke te im je u prvom kvartalu vratio više od 2,43 milijardi eura.

To ipak nije spriječilo Europsku komisiju da prošloga tjedna pokrene istragu protiv Gazproma. Komisija će istražiti navodne antikonkurentske aktivnosti Gazproma u središnjoj i istočnoj Europi, što bi mogla kazniti do pet milijardi eura.

Zamjenik predsjednika Uprave Gazproma Aleksander Medvedev izjavio je da će nove isplate biti "bitno niže" od onih iz prvog kvartala i iznositi oko milijarde eura "plus minus 10 do 15 posto".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

>> Putin: Nema rata Rusije i EU-a oko Gazproma

Najveći dio novca namijenjen je njemačkoj tvrtki E.ON. Istraga Europske komisije protiv Gazproma, kojeg sumnjiči da sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte, podigla je tenzije između Bruxellesa i Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Europske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazproma iako Rusi takav potez smatraju nekonstruktvnim i žaljenja vrijednim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene