Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski energetski div Gazprom platit će europskim klijentima oko milijarde eura u sklopu sporazuma o smanjenju cijene plina.


Gazprom, kompanija u vlasništvu ruske države, pristao je ublažiti dugoročne sporazume s ključnim europskim kupcima koji su tvrdili da su cijene plina previsoke te im je u prvom kvartalu vratio više od 2,43 milijardi eura.

To ipak nije spriječilo Europsku komisiju da prošloga tjedna pokrene istragu protiv Gazproma. Komisija će istražiti navodne antikonkurentske aktivnosti Gazproma u središnjoj i istočnoj Europi, što bi mogla kazniti do pet milijardi eura.

Zamjenik predsjednika Uprave Gazproma Aleksander Medvedev izjavio je da će nove isplate biti "bitno niže" od onih iz prvog kvartala i iznositi oko milijarde eura "plus minus 10 do 15 posto".

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Jezive zgrade (Foto: Nikita Nomerz) - 24 Oronule, napuštene zgrade jezive su same po sebi, no on ih je učinio još strašnijima

>> Putin: Nema rata Rusije i EU-a oko Gazproma

Najveći dio novca namijenjen je njemačkoj tvrtki E.ON. Istraga Europske komisije protiv Gazproma, kojeg sumnjiči da sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte, podigla je tenzije između Bruxellesa i Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Europske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazproma iako Rusi takav potez smatraju nekonstruktvnim i žaljenja vrijednim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook