Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak Assada kao jedina tranzicija

G7 vidi priliku za dogovor oko Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina G7 vjeruje da se pojavila prilika za dogovor u Siriji koji bi na kraju doveo do odlaska predsjednika Bashara al-Assada i osnivanja nove koalicijske vlade, izjavili su u ponedjeljak izvori upućeni u razgovore na summitu G7 u bavarskim Alpama.

Istaknuli su da nikakav dogovor nije moguć u skoro vrijeme i da će u njega trebati uključiti Rusiju, ali su upozorili kako se čini da je Assad u defanzivi nakon nedavnih poraza njegove vojske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a Bašar al-Asad (Foto: AFP) Upozorenje Asadova poruka Kurdima: "SAD vas neće zaštititi, stavit će vas u džep i trampiti"

"Ovo bi mogla biti prilika za politički dogovor. Za to nam je potrebna Rusija", rekao je izvor dodajući da je jedina moguća tranzicija ona koja uključuje odlazak Assada iz Sirije.

Drugi izvor je rekao kako postoji mišljenje da bi se situacija u Siriji mogla promijeniti, ali pojedinosti nije naveo.

Sirija: Međunarodna koalicija traži pokroviteljstvo UN-a u političkom procesu

"Mora postojati još nešto što možemo učiniti s režimom kako bi došlo do tranzicije prema novom vodstvu u Siriji", istaknuo je dodajući također da to zahtjeva uključenost Rusije. "Moramo raditi kako bi prekinuli politički zastoj", kazao je izvor.

Njihova stajališta suprotna su procjenama izvora bliskih Damasku koji vide nastavak bitke i krizu povezuju sa širom slikom, uključujući razvoj situacije u Iraku i nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila. Iran se smatra ključnim čimbenikom za okončanje četverogodišnjeg rata u Siriji.

Jedan od vođa Hamasa, važnog Assadovog saveznika kojeg podupire Iran, izjavio je prošloga mjeseca da pobunjenici neće uspjeti svrgnuti sirijsku vladu unatoč nedavnim vojnim uspjesima i da će sirijski saveznici, uključujući Iran i Rusiju, podupirati Assada koliko god bude potrebno.

Sirijska vojska i njoj pridružene milicije izgubili su proteklih mjeseci golema područja od pobunjenika, među kojima su Fronta Nusra povezana s al Qaedom i Islamska država koja je zauzela antički grad Palmiru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene