Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi uspostave mira

Sirija: Međunarodna koalicija traži pokroviteljstvo UN-a u političkom procesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi međunarodne koalicije koja se bori protiv skupine Islamske države pozvali su u utorak da se "što prije počne sveobuhvatan istinski politički proces pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda" radi uspostave mira u Siriji, javljaju agencije.

Taj bi se proces oslanjao na načela koja je međunarodna zajednica već utvrdila, ali ih nije konkretizirala, a to su uspostava prijelazne vlade koja bi uključivala predstavnike oporbe i režima, javlja agencija France presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka u Parizu, dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija istaknule su "nesposobnost i nespremnost režima Bašara al Asada" da se bori s Islamskom državom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je nakon sastanka protudžihadističke koalicije da su jedinstveni u borbi protiv skupine IS-a, ali su svjesni da će borba biti duga, javlja Reuters.

"Potvrdili smo naše jedinstvo i zajedničku odlučnost da se borimo s Islamskom državom, ali i priznajemo da će borba biti dugotrajna", rekao je Fabius na tiskovnoj konferenciji.

Govoreći uz Fabiusa i zamjenika američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, irački premijer Haider al Abadi je kazao: "Možemo podnijeti žrtve u borbi s Islamskom državom, ali nam treba pomoć međunarodne koalicije".

Blinken je u Parizu umjesto državnog tajnika Johna Kerryja koji je dolazak morao otkazati jer je u padu s bicikla u Francuskoj tijekom vikenda slomio bedrenu kost i vratio se u SAD. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene