Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska Foto: Afp

Ministri vanjskih poslova skupine G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.


U zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova država G7 stoji da su "pokreti velikih snaga, bez prijašnje najave, prijeteće su i destabilizirajuće aktivnosti". Također pozivaju "Rusiju da zaustavi provokacije i odmah smiri napetosti u skladu s međunarodnim obavezama".

Vezani članci Slika nije dostupna G7 prijeti Rusiji novim sankcijama zbog Ukrajine Slika nije dostupna G7 odlučio: 'Hitno namećemo dodatne sankcije Rusiji!'

Ministri su potvrdili potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica i pohvalili "suzdržanost Ukrajine" u novim napetostima.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40 tisuća vojnika, kao i više od 40 tisuća na Krim,koji je Moskva anektirala 2014.

Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u rujnu, kao i da odvrati pozornost od unutarnjih pitanja, poput pritvaranja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, rekao je prošli tjedan ukrajinski čelnik sigurnosti Reutersu.

Rusija pak tvrdi da Kijev priprema ofenzivu protiv pobunjenika i prijeti da će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama, gdje su podijeljene stotine tisuća ruskih putovnica.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za "opasne provokacije" u Donbasu. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svom teritoriju kako smatra da je najbolje za njezinu obranu.

Rusija je također poslala upozorenje zemljama da ne prodaju oružje Kijevu.