Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska Foto: Afp

Potpuni prekid vatre između ukrajinskih snaga i ruskih separatista trebao bi uslijediti u ponedjeljak. U sporadičnim sukobima koji još tinjaju na istoku Ukrajine i dalje pogibaju i civili i vojnici.


Ukrajinski, ruski i pregovarači iz OESS-a su u srijedu postigli dogovor o potpunom prekidu vatre od ponedjeljka između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista na istoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

Vezani članci Sergej Lavrov Rusija vraća pozlaćenu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, u pomoć pozvan i Interpol Slika nije dostupna Sukobi unatoč primirju: 'Separatisti provociraju vladine snage'

"Iskorak je rezultat učinkovitog rada ukrajinskog izaslanstva uz pomoć naših međunarodnih partnera u Berlinu i Parizu", objavila je služba predsjednika Volodimira Zelenskog za odnose s medijima.

Ured ukrajinskog predsjednika podsjeća da je puno i sveobuhvatno primirje, ako ga druga strana ispoštuje, preduvjet za provedbu sporazuma iz Minska.

Sporazum iz Minska, uz povlačenje teškog naoružanja i stranih oružanih skupina iz područja sukoba, predviđa i provođenje ustavnih reformi, među kojima pokretanje izrade novog Ustava do kraja 2015. i "decentralizaciju" regija Donecka i Luhanska u dogovoru s predstavnicima tih zona.

U tinjajućem sukobu ukrajinske vojske i pobunjenika koje podržava Rusija od 2014. ubijeno je više od 13.000 ljudi. Veće borbe su okončane s primirjem dogovorenim u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. no u sporadičnim sukobima još uvijek pogibaju civili, ukrajinski vojnici i separatisti.

Zelenskij je od pobjede na izborima prošle godine nastojao riješiti sukob i dogovorio više razmjena zarobljenika.

Ukrajina i Rusija su u neprijateljskom odnosu otkako je Moskva 2014. zauzela Krim i podržala pobunu na istoku Ukrajine.