Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nego se mislilo

Fukushima: Radijacija vode 3.300 puta veća od normalne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morska voda iz nuklearke Fukushima ima veću razinu radijacije nego se mislilo, oko 3.000 puta više od normalne količine.

Voda pokraj reaktora 1 sadrži 3.355 radioaktivnog joda više od dopuštene razine, izvijestila je japanska nuklearna sigurnosna agencija. Prema ranijim izvješćima govorilo se da je količina joda premašila granicu 1.850 puta.

Pročitajte i ovo Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana? Ilustracija PANIKA U AUSTRALIJI Izgubili radioaktivnu kapsulu, izuzetno je mala i potencijalno smrtonosna! Opasnost prijeti sljedećih 300 godina

>> Stanje u Fukushimi 'polako se popravlja'

'Vrijeme poluraspadanja joda 131 je osam dana, što znači da će se njegov intenzitet značajno smanjiti dok dođe do ljudi', rekao je Hidehiko Nishiyama iz sigurnosne agencije, piše Reuters.

Jod 131 se smatra glavnim krivcem za brojne slučajeve raka štitnjače kod djece zahvaćene černobilskom katastrofom 1986.

U međuvremenu je hospitaliziran predsjednik Tepca, tvrtke koja upravlja nuklearkom. Masataka Shimizu je na liječenju zbog visokog tlaka i vrtoglavice. Njega se rijetko moglo vidjeti u javnosti nakon 11. ožujka kada su potres i tsunami teško oštetili nuklearno postrojenje sa šest reaktora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene