Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ocean isteklo do 40 milijardi bekerela

Fukushima: Izmjereno radioaktivno istjecanje u ocean

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravitelj japanske nuklearne centrale Fukushime objavio je prvu procjenu o istjecanju radioaktivnih tvari u Tihi ocean nakon nesreće 11. ožujka 2011., rekao je glasnogovornik oštećene centrale.

Između 20 i 40 milijarda bekerela isteklo je u vode oceana od svibnja 2011., to jest dva mjeseca nakon nesreće, do srpnja 2013., ocijenio je Tokyo Electric Power Co.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo? Slika nije dostupna Prijeti ekološka katastrofa UZBUNA u Fukushimi: U ocean već mjesec dana curi radioaktivni cezij!

Ovo je prvi put da TEPCO objavljuje procjenu nakon potresa 11. ožujka 2011. praćenog golemim tsunamijem u kojemu je teško oštećena centrala u Fukushimi, što je najteža nuklearna nesreća nakon Černobila prije 25 godina.

>> PRIZNALI: Iz oštećenog reaktora u ocean se izlijeva radioaktivna voda!

TEPCO je koncem srpnja priznao da se podzemne vode pune tricija, stroncija, cezija i drugih radioaktivnih tvari ne zadržavaju u tlu kako se mislilo tjednima, nego istječu u ocean.

Zbog načina informiranja javnosti ta je kompanija nerijetko bila na meti kritika. Neugodnosti su gotovo svakodnevne u centrali Fukushimi Daiichi na sjeveroistoku japanskog arhipelaga.

Oko 3.000 stručnjaka i radnika bori se na licu mjesta kako bi pripremili njezino gašenje, ali se neprestano susreću s brojnim kvarovima na mjestima koja su zbog radioaktivnosti nepristupačna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene