Francuski parlament (Foto: AFP)
Francuski parlament (Foto: AFP)

Francuski parlament u srijedu je izglasao stroži migracijski zakon prema kojem bi se za strane državljane pritvor pred deportaciju dvostruko produljio, sa sadašnjih 45 na 90 dana.


Za zakon je u Narodnoj skupštini zeleno svijetlo dalo 100 zastupnika, 25 je bilo protiv, a centristička stranka predsjednika Emmanuela Macrona je iskoristila svoju većinu kako bi odbacila amandmane Senata u kojem kontrolu drže konzervativci.

Vezani članci Migranti u Bosni i Hercegovini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jača pritisak na hrvatsku granicu: "Svakog dana stotine migranata pokušavaju ući u Hrvatsku. Strahujemo i od zaraze..." Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) BiH policija prebacila 1500 migranata tik uz hrvatsku granicu: "A kako da ih zaustavimo, ni naše državljane ne možemo prisiliti da ostanu"

Europski sud za ljudska prava opetovano kritizira Francusku da drži migrantske obitelji s djecom predugo u pritvoru ili ih drži u neprimjerenim uvjetima.

Prema francuskom zakonu, maloljetnici bez pratnje ne smiju se držati u pritvoru.

Prošle godine se pritvoru pred deportaciju nalazilo nešto više od 300 djece, a godinu ranije 179.

Prijedlog za produljenje pritvora osudile su skupine za ljudska prava, ali i neki članovi Macronove stranke, Republike u pokretu (LREM). (Hina)