Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najviši dimnjak u Europi i peti najveći na svijetu nalazi se u slovenskom Trbovlju, ali se postavlja pitanje što učiniti sa 362 metra visokim kolosom uz rijeku Savu nakon što postane nepotreban.


Termocentrala u Trbovlju koja proizvodi šest posto slovenske električne energije ušla je u postupak likvidacije, jer je utvrđeno da proizvodnja nije ekonomična.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Janez Janša Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

Propali su i pregovori o prodaji ruskom poduzetniku Olegu Burlakovu, pa je najveći dio zaposlenih otpušten. Obustavom proizvodnje postat će nepotreban i dimnjak koji je štetne emisije iz doline odnosio visoko uz zrak.

Dimnjak izgrađen 1976. bio je pravo građevinsko čudo, a otporan je i na izuzetno snažne potrese.

Kako su prenijeli slovenski mediji, još ne postoje jasni planovi što učiniti s najvišom građevinom u državi i najvećim dimnjakom u Europi učiniti. Neki smatraju da bi ga bilo najbolje srušiti, a drugi da bi dimnjak mogao postati atrakcija za one koji vole adrenalinska uzbuđenja, npr. za tzv. BASE skokove s velikih visina.

To bi u gradiću s velikom tradicijom u rudarstvu i energetici, u kojemu je sada zbog krize stopa nezaposlenosti dvostruko veća od državnog prosjeka, možda moglo otvoriti perspektivu turizma.

S druge strane, postoje zamisli da se dimnjak sačuva kao dio industrijske baštine ili da se iskoristi za kotlovnicu u kojoj bi se kao gorivo umjesto ugljena koristila biomasa, dok neki razmišljaju da bi mogao poslužiti za buduću spalionicu štetnog otpada iz cijele Slovenije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook