Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio rimske vile

FOTO Novo otkriće baca svjetlo na život robova u rimskim Pompejima

U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 3
U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 3 Reuters / Screenshot
Aktualno Galerija U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 1 U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 1 Foto: Reuters / Screenshot U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 2 U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 2 Foto: Reuters / Screenshot U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 3 U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 3 Foto: Reuters / Screenshot +0 U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 4 Galerija 1/4 >>
Novo otkriće baca svjetlo na život robova u rimskim Pompejima.

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeja koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca svjetlo na njihov nizak status u antici, objavilo je u nedjelju talijansko ministarstvo kulture.

Prostorija je pronađena u vili Civiti Giuiliani, koja se nalazi oko 600 metara sjeverno od Pompeja, koji je uništila vulkanska erupcija Vezuva prije gotovo 2000 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Obiteljsko smo područje" Jednostavno preopušteni: Ljudi im ulazili u polje suncokreta i fotografirali se goli

U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci dvaju miševa i štakora.

"Te pojedinosti još jednom naglašavaju uvjete siromaštva i slabe higijene u kojima su živjeli niži slojevi društva u to vrijeme", objavilo je ministarstvo. Nisu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odvukla ih struja Užas u susjedstvu: Djevojka se utopila u jezeru dok je pokušavala spasiti mlađeg brata

Iskapanja u toj vili provedena su 1907.-1908. i ponovno od 2017., kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači.

Pompeje i okolicu prekrio je debeo sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere erumpirao Vezuv usmrtivši tisuće Rimljana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene