Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubio ih Vezuv

VIDEO/FOTO U Pompejima nađeni ostaci muškaraca: "Mnogo toga moramo istražiti"

Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 4
Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 4 Afp
Aktualno Galerija Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 1 Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 1 Foto: Afp Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 2 Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 2 Foto: Afp Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 3 Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 3 Foto: Afp +0 Na Pompejima pronađeni ostaci dviju žrtava erupcije Vezuva - 4 Galerija 1/4 >>
Ostaci dviju osoba pronađeni su u ruševinama Pompeja, drevnog rimskog grada nestalog u erupciji vulkana Vezuv prije 2000 godina, objavilo je talijansko ministarstvo kulture.

Kosturi dviju osoba pronađeni su u "Kući čednih ljubavnika" i vjerojatno je riječ o dvojici muškaraca u 50-im godinama koji su poginuli u potresu koji je pratio erupciju, navodi talijansko ministarstvo kulture.

Ravnatelj Arheološkog parka Gabriel Zuchtriegel rekao je da njih nije ubio vulkanski pepeo, već rušenje zidova čiji su komadići pronađeni među njihovim zdrobljenim kostima.

"Moderne ekskavacijske tehnike pomažu nam bolje razumjeti pakao koji je potpuno razorio Pompeje u dva dana, usmrtivši njegove stanovnike", rekao je njemački arheolog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedinstveno vozilo Veliko otkriće arheologa: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija sa zanimljivim motivima

U Pompejima, otprilike 23 kilometra jugoistočno od Napulja, živjelo je oko 13.000 ljudi do 79. godine prije Krista, kada je vulkan erumpirao snagom jednakom mnogim atomskim bombama. Najmanje 15 do 20 posto stanovništva je poginulo, a arheolozi su pronašli ostatke više od 1300 žrtava.

Nalazište Pompeja otkriveno je tek u 16. stoljeću i danas je mjesto velikih arheoloških aktivnosti u nastojanju da se zaustave godine zanemarivanja i propadanja, a što je moguće zahvaljujući financijskom projektu Europske unije od 105 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Pronađen novi kostur u Pompejima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Usporila ga ozljeda noge Pobjegao vulkanu, ali ne i kamenu: Arheolozi među ruševinama antičkih Pompeja pronašli kostur muškarca

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je da se radovi na konzerviranju i daljnjim istraživanjima nastavljaju.

"Otkriće ovih dvaju kostura pokazuje nam da još moramo mnogo toga istražiti, provesti još mnoga iskapanja i pronaći još mnogo ostataka golemog blaga za istraživanje", rekao je.

Pompeji su upisani na UNESCO-ov popis svjetske baštine i drugo su najposjećenije turističko odredište u Italiji nakon Koliseja u Rimu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene