Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za zdravlje

Ako je plastična boca bila na suncu, nemojte je više koristiti! Hrvatska među zemljama koje istražuju učinak mikroplastike na ljude

Aktualno Galerija Mirjana Turkalj, dječja bolnica Srebrnjak i Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Mirjana Turkalj, dječja bolnica Srebrnjak i Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Mikroplastika, ilustracija - 1 Mikroplastika, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mikroplastika, ilustracija - 2 Mikroplastika, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mikroplastika, ilustracija - 3 Mikroplastika, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mikroplastika, ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
U travi, moru, vodi pa i hrani opasnost vreba zbog mikroplastike. Pekinški liječnici tvrde - pronašli su je i u dijelovima ljudskog srca. Utječe li na alergije kod djece, istražuju hrvatski liječnici! Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak razgovarala je s liječnicom zagrebačke bolnice Srebrnjak uključene u važan europski projekt.

S plastičnom bocom kad ugrije, na plažama, na svakom koraku, otpušta se mikroplastika. No, ne otpuštaju se štetna kemijska svojstva samo u bocama. Zato postoje i posebne oznake na plastici koju nije preporučljivo grijati u mikrovalnoj pećnici. One najsitnije, mikroplastike ima svuda oko nas. Nalazi se u hrani, zraku, vodi, moru.

Kakav je utjecaj na ljudsko zdravlje, tek se istražuje, a više o tome utječe li mikorplastika na alergije, Martina Bolšec Oblak razgovarala je s liječnicom bolnice Srebrnjak Mirjanom Turkalj, koju je pitala koji su rezultati istraživanja.

"Nemamo još rezultate, na sredini smo projekta i očekujemo ih kad završi prijekt i kad napravimo sve analize prikupljenih uzoraka", kazala je liječnica. Tvrdi da je glavni razlog njihova uključenja u projekt sumnja da bi mikroplastika mogla povećavati broj alergija.

"Zato smo se uključili, mislimo da bi mogla imati učinka, ovo je projekt IMPTOX, financira se iz EU fondova, u njemu sudjeluje dvanaest istraživačkih centara iz osam europskih država i jedan od centara je i naša bolnica koja istražuje direktne učinke na zdravlje djece", dodala je.

Turkalj ističe kako će u istraživanju testirati više od 650 školske djece u Hrvatskoj u tri regije: Slavoniji, Dalmaciji te Zagrebu i okolici. Objašnjava kako se gledaju dva načina izloženosti, onaj udisanjem čestica nanoplastike te unošenjem vode i hrane u organizam. Stoga će gledati uzorke stolice, kondenzata izdaha te krvi. Objašnjava i zašto ispituju piju li djeca vodu iz plastičnih boca.

"To su pitanja o njihovim navikama, načinu života, broju boca i plastičnih čaša koje redovito koriste, kakvu vrstu hrane jedu, onu koja je zagrijavana u mikrovalnoj pećnici ili je to hrana iz plastičnih posuda, sve ono što bi mogli povezati s većom izloženošću plastici".

Govori kako nije poznato koliko je podgrijavanja plastike potrebno da bi se mikroplastikom ugrozilo ljudsko zdravlje, no vjeruje kako to nikako nije jednom ili dvaput.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padala i tuča VIDEO Nevjerojatan prizor s A1: Automobili zapeli na cesti uslijed nevremena

"Vjerujemo da se to akumulira, a to je posebno opasno kod djece jer dugogodišnja kumulacija može imati značajan učinak na zdravlje ljudi. Imamo brojna istraživanja da se mirkoplastika može naći u svakom našem tkivu i ogranu i da se može povezati s učinkom na imunološki odgovor, biofilm, rezistenciju bakterija", napominje.

Za kraj je otkrila i kada se očekuju rezultati istraživanja.

"Očekujemo ih krajem projekta, on traje četiri godine, a za dvije godine očekujemo konkretne rezultate", zaključila je liječnica Mirjana Turkalj. A gdje se sve nalazi mikroplastika, možete pogledati u videu priloženom ispod.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene