Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ JUŽNE KARELIJE

Reporterka Dnevnika Nove TV provjerila što Finci misle o ulasku u NATO: "Upravo na ovome primjeru najbolje se vidi koliko vjeruju svojoj vladi"

Aktualno Galerija Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Južna Karelija - 3 Južna Karelija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Južna Karelija - 2 Južna Karelija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Južna Karelija - 1 Galerija 1/4 >>
Ulazak Švedske i Finske u NATO je, čini se, samo pitanje dana. Zemlje koje su godinama pristajale biti neutralne, sada su napravile veliku promjenu. A tu promjenu osjetit će najviše upravo oni koji žive uz granicu s Rusijom. Reporterka Nove TV Barbara Štrbac otišla je u Južnu Kareliju i provjerila kako se s tom promjenom nose stanovnici tamošnjeg najvećeg grada.

Lappeenranta je gradić udaljen dvjestotinjak kilometara od Helsinkija, na samoj granici s Rusijom, koji već osjeća posljedice napetosti između Rusije i zapada. Turistički gradić čija su glavnina gostiju bili Rusi danas je uglavnom prazan. Uz obalu četvrtog po veličini europskog jezera, jezera Saimaa, ekipu Nove TV dočekala je načelnica Južne Karelije.

Satu Sikanen, načelnica regije Južna Karelija pojašnjava kako bi se moglo dogoditi da im moguće članstvo u NATO-u donese svojevrsnu željeznu zavjesu na granicu. "Moguće je i da ćemo osjetiti negativne posljedice na ekonomiju, ali sigurna sam da nam je draža sigurnost", kaže Sikanen. Desetljećima su u tome kraju bili orijentirani ka Rusiji, i sada su u najmanju ruku zabrinuti. O ulasku u NATO osjećaji su podijeljeni.

Eemil misli da u ovome trenutku nema razloga za paniku. Od straha je u ovom pograničnom gradu jača samo tuga. Kaisa kaže kako je nije strah, samo je tužna. "Bila sam u Rusiji mnogo puta. Jako volim Sankt Peterburg, bilo nam je tako jednostavno otići tamo, a sada je tome kraj. Ne znam hoću li ikad više moći otići tamo", govori.

I u gradskoj upravi svjesni su da će morati mijenjati cijeli koncept na kojem funkcionira njihov grad.

Jari Iskanius, direktor financija u Lappeenranti ističe kako se toga ne boji.

"Neke velike promjene su se već dogodile zadnja dva mjeseca. Zato moramo razmišljati o strategijama. Otkazali smo svu suradnju sa ruskom stranom", tumači Iskanius.

A surađivali su na svim poljima. Od kulture, prijevoza, zaštite ooliša. Ali najznačajniji je svakako turizam.

Satu Sikanen, načenica regije Južna Karelija kaže kako imaju nove ciljane skupine iz Finske i drugih zemalja, ali oni neće moći zamijeniti sve ruske turiste koji su dolazili prije.

Jari Iskanius dodaje i kako su desetljećima imali dobru suradnju, ali sada to više nije moguće i to je nešto što moraju prihvatiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠIRI SE NATO? Uskoro objava koja bi mogla drastično promijeniti tijek rata u Europi: Odluka pada krajem tjedna

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac ČLANSTVO FINSKE U NATO-u Reporterka Dnevnika Nove TV iz Helsinkija: "Riječ je o zemlji koja je godinama pristajala biti neutralna, ali sada je odlučila itekako jasno iskazati svoj stav"

Bez obzira na sve probleme koje će im ulazak u NATO donijeti - s obzirom na povijest koju imaju, misle da je to jedino što mogu učiniti.

U Lappeenranti je cijeli dan provela reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Ulazak u NATO donijet će mnogo neizvjesnosti u ovaj kraj. Štrbac je pojasnila kako to da oni, kao i većina Finaca, podupiru tu ideju.

Svi s kojima je reporterka razgovarala, razmišljaju slično: kažu  - da ste nas pitali prije godinu dana treba li Finska biti članica NATO-a, rekli bismo da ne treba, ali danas misle da je to dobra ideja.

"Upravo na ovome primjeru najbolje se vidi koliko Finci vjeruju svojoj vladi. Uvjereni su da ljudi koje su izabrali da donose za njih teške odluke itekako znaju što čine, da su o svemu dobro promislili te da ih neće dovesti ni u kakvu opasnost", pojasnila je Štrbac te dodala kako osim toga, Finci imaju iznimno veliko povjerenje u svoju vojsku. No kraj u kojem je bila ekipa Nove TV itekako će trpjeti.

"Još one predpandemijske 2019. godine samo od ruskih turista u proračun ovoga kraja slilo se oko 300 milijuna eura i to je novac koji će jako teško nadomjestiti", naglasila je reporterka Nove TV te kazala kako nije samo turizam gospodarska grana s kojom su povezani. Tu su razni aspekti, a mnogi od njih i obiteljski su povezani s nekim u Rusiji. Sve u svemu oni će zaista imati malo otežan život, ali uvjereni su da će sve za njih na kraju proći baš kako treba. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene