Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u idućim tjednima

Hoće li Finska predati zahtjev za članstvo u NATO-u? "Dolazimo u situaciju u kojoj će nam možda trebati suradnja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska će idućih tjedana razjasniti sljedeće korake u vezi moguće odluke o zahtjevu za članstvo u NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto novinarima nakon što je u četvrtak bio na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Većina Finaca sada podržava pristupanje Finske NATO-u, pokazuju ankete javnog mnijenja koje su naručili finski mediji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Finska, članica Europske unije, dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom.

Haavisto je rekao da je ruska invazija pokazala da je Rusija spremna preuzeti sve veći rizik u svojim vojnim operacijama, da može brzo mobilizirati više od 100.000 vojnika protiv susjedne zemlje i da je otvorenije nego prije raspravljala o mogućoj uporabi svog nuklearnog i biološkog oružja.

"Dolazimo u situaciju u kojoj će nam možda trebati suradnja", rekao je Haavisto aludirajući na NATO.

Dodao je da su zemlje članice NATO-a ponudile pomoć Finskoj u osiguravanju sigurnosti tijekom procesa pristupanja i naveo da procjenjuju da će za odobrenje zahtjeva za članstvo proći četiri mjeseca do jedne godine.

Summit NATO-a u lipnju

"Važan summit NATO-a odvit će se u lipnju. Naravno, NATO se pita hoće li Finska i potencijalno Švedska prije toga predati svoje zahtjeve za članstvo", rekao je Haavisto.

Ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada finskom parlamentu idući tjedan predati reviziju o tome kako je odluka Rusije da napadne Ukrajinu promijenila sigurnost Finske. Vlada je spremna brzo predložiti pridruživanje NATO-u ako dobije dovoljnu potporu parlamenta.

Nakon borbi sa Sovjetskim Savezom u Drugom svjetskom ratu, Finska je sigurnosnu politiku temeljila na održavanju vjerodostojne obrane i prijateljskih odnosa sa svojim puno većim susjedom.

Nordijska zemlja redovito sudjeluje u vojnoj obuci sa susjedima Švedskom i Norveškom, članica je snaga JEF-a predvođenih Britanijom, a 2014. se pridružila NATO-ovom programu poboljšanih mogućnosti zajedno sa Švedskom, Australijom, Gruzijom i Jordanom.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene