Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija zabrinuta

Filipini: Kineska vojna nazočnost u Južnokineskom moru je prijetnja miru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipini su ocijenili da kineska vojna i paravojna nazočnost u Južnokineskom moru predstavlja prijetnju miru u tome području, priopćilo je filipinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Filipinski ministar vanjskih poslova Filipina Albert Del Rosario tu je izjavu dao u priopćenju tijekom foruma koji okuplja na Bruneju od 30. lipnja do 2. srpnja deset zemalja članica ASEAN-a i Kinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tenzije u istočnoj Aziji OVAKO TO RADI KINESKA VOJSKA Kina se sprema za 'iznenadan, brutalan i brz' rat Slika nije dostupna Redovite aktivnosti Filipini održavaju vojne vježbe sa SAD-om i Japanom u Južnom kineskom moru

>> Novi upad kineskih brodova u vode otoka Senkaku

'Del Rosario je izrazio živu zabrinutost glede rastuće militarizacije u Južnokineskom moru', piše u priopćenju, u kojem se spominje 'masovno prisustvo kineskih vojnih i paravojnih brodova' u gospodarskoj zoni Filipina oko oba grebena - Scarborough Shoal i Second Thomas Shoal.

Šef diplomacije Filipina ocjenjuje da ta kineska vojna nazočnost 'prijeti naporima održavanja pomorskog mira i stabilnosti u regiji'. Kinezi krše pakt zaključen 2002. kojim se obalne zemlje obvezuju da neće poduzimati mjere koje bi mogle povećati napetosti, ističe ministar.

U tom paktu dobrog ponašanja koji su potpisale zemlje ASEAN-a i Kina, te se zemlje obvezuju riješiti razmirice 'bez pribjegavanja prijetnjama ili upotrebi sile'. 'Ponavljamo obvezu o mirnom rješavanju, u skladu s propisima međunarodnog prava', dodao je Del Rosario. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene