Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

NOVA NAREDBA U FBIH

Nećete cijepiti dijete? Onda nema vrtića ni škole, a upitno mu je i zapošljavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca u Federaciji BiH koju roditelji nisu cijepili protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo) neće moći biti upisana u vrtiće, škole i kolektivne smještaje, a provjera o cijepljenju obavit će se i kasnije, prilikom zapošljavanja.

Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu koja će se početi primjenjivati idućeg tjedna. 

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Ova se naredba donosi svake godine, ali je ovogodišnja pobudila veće zanimanje javnosti zbog strožih mjera za roditelje koji je se ne budu pridržavali. Njihova djeca, naime, neće moći biti upisana u vrtiće, škole ni kolektivne smještaje, a provjera jesu li primili cjepivo obavit će se i kasnije pri zapošljavanju. 

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznijela podatak kako je uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije ospica. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano.

Procijepljenost MMR cjepivom pala na 64 posto

Mirsada Mulaomerović, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kaže da je procijepljenost MMR cjepivom u FBiH pala na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto, koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Mulaomerović je u razgovoru za agenciju Fena istaknula da je najmanja pokrivenost MMR cjepivom zabilježena u prošloj godini.

Ona smatra da je pad pokrivenosti ovim cjepivom u FBiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posljedicama koje cjepivo može izazvati, kao i otporom koji se javio prema cijepljenju općenito u svijetu te djelovanjem raznih pokreta protiv cijepljenja.

Osim u BiH i Hrvatskoj cijepljenje je obavezno u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Malti.

U Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Švedskoj, Cipru, Estoniji, Latviji i Litvi roditelji sami biraju žele li da njihova djeca budu cijepljena.

U zadnjih pet godina u Sloveniji je 40 roditelja kažnjeno novčanim kaznama zbog odbijanja cijepljenja djece u slučajevima kada za to nije bilo medicinski opravdanih razloga.

Kazna za necijepljenje u Crnoj Gori 500 eura

U Crnoj Gori je također karakterističan trend odbijanja MMR cjepiva. Iz instituta za javno zdravlje upozoravali su 2016. da se obuhvat s MMR cjepivom smanjio s 90 na svega 64 posto.

Crnogorski prekršajni sudovi su 2015. godine kaznili 12 roditelja s po 500 eura jer su odbijali cijepiti djecu.

Prema podacima hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, obuhvat cijepljenja protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MRP) 2010. iznosio je 96 posto, 2015. godine 92,5 posto, a vjeruje se kako je taj prosjek u posljednje dvije godine dodatno pao, posebno u Dalmaciji.

U Srbiji je, prema izvještaju tamošnjeg Ministarstva zdravlja, stupanj procijepljenosti u 2015. godini bio 89 posto, a protiv nekih bolesti čak i niži. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, Branislav Vekić, nedavno je izjavio kako je Srbija sigurna upravo zahvaljujući redovnom cijepljenju MMR cjepivom te kako stupanj procijepljenosti posljednje dvije godine iznosi 91 posto, piše Klix.ba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene