Požar u Kaliforniji (Foto: AFP)
Požar u Kaliforniji (Foto: AFP) Foto: Afp

Požar potpomognut vjetrom opustošio je sjeverno podnožje kalifornijske doline San Fernando zahvativši 30 četvornih kilometara zemlje pri čemu je spaljeno najmanje 25 kuća, a tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove.


Požar Saddleridge, koji je izbio oko 21 sat u četvrtak u Sylmaru uz pomoć jakog vjetra brzo se proširio prema zapadu na Porter Ranch i druge općine.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Požar u zagrebačkom Zapruđu: Vatrogasci gasili stan pun smeća iz kojeg se širio dim, dvije osobe prevezene u bolnicu Cjepanica Brzom reakcijom spriječio požar, a one su samo promatrale i komentirale

Na vrhuncu požara vatra se širila zahvaćajući oko 800 jutara zemlje na sat.

Tijekom noći su naređene evakuacije stanovništva za oko 23.000 kućanstava u širokom pojasu koje obuhvaća 100.000 stanovnika.

Dužnosnici su upozorili da druge općine blizu požara moraju biti spremne napustiti područje u trenutku objave ako vjetar okrene smjer.

"Činjenica da su članovi zajednice rano poslušali upozorenja za evakuaciju čini veliku razliku, dopuštajući vatrogascima da uđu u te općine i zaštite vlasništva", rekao je zamjenik zapovjednika vatrogasne postaje u Los Angelesu David Richardson.

Za razliku od njega zapovjednik losanđeleske policije Michel Moore rekao je da je vidio neke vlasnike kuća kako stoje u svojim vrtovima. Pozvao je stanovnike da se evakuiraju kad se izda zapovijed.

"Ti pojedinci ne dovode samo sebe u opasnost, nego i one koji su prvi priskočili u pomoć, policajce i vatrogasce koji osjećaju potrebu i želju da ih se spas", rekao je Moore.

Čovjek pedesetih godina umro je nakon pretrpljena srčana udara dok je razgovarao s vatrogascima u petak ujutro. Vlasti nisu mogli potvrditi izvješća da se čovjek pokušavao boriti s vatrom u svojoj kući prije no što je doživio infarkt.

Vatrogasac je zadobio manje ozljede oka dok se borio s plamenom.

Više od 1000 vatrogasaca nastavlja se boriti s plamenom iz zraka i na zemlji a čini se da su uvjeti od petka popodne ipak poboljšani, rekli su dužnosnici. (Hina)