Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

gasi ga više od 1000 vatrogasaca

Evakuirane tisuće ljudi: Požar u Kaliforniji guta sve pred sobom, spaljeno najmanje 25 kuća

Požar u Kaliforniji (Foto: AFP)
Požar u Kaliforniji (Foto: AFP) Foto: Afp
Požar potpomognut vjetrom opustošio je sjeverno podnožje kalifornijske doline San Fernando zahvativši 30 četvornih kilometara zemlje pri čemu je spaljeno najmanje 25 kuća, a tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove.

Požar Saddleridge, koji je izbio oko 21 sat u četvrtak u Sylmaru uz pomoć jakog vjetra brzo se proširio prema zapadu na Porter Ranch i druge općine.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Ilustracija Kalifornija u plamenu Požari bukte već danima, a bit će još i gore: ''Stiže suhi zrak''

Na vrhuncu požara vatra se širila zahvaćajući oko 800 jutara zemlje na sat.

Tijekom noći su naređene evakuacije stanovništva za oko 23.000 kućanstava u širokom pojasu koje obuhvaća 100.000 stanovnika.

Dužnosnici su upozorili da druge općine blizu požara moraju biti spremne napustiti područje u trenutku objave ako vjetar okrene smjer.

"Činjenica da su članovi zajednice rano poslušali upozorenja za evakuaciju čini veliku razliku, dopuštajući vatrogascima da uđu u te općine i zaštite vlasništva", rekao je zamjenik zapovjednika vatrogasne postaje u Los Angelesu David Richardson.

Za razliku od njega zapovjednik losanđeleske policije Michel Moore rekao je da je vidio neke vlasnike kuća kako stoje u svojim vrtovima. Pozvao je stanovnike da se evakuiraju kad se izda zapovijed.

"Ti pojedinci ne dovode samo sebe u opasnost, nego i one koji su prvi priskočili u pomoć, policajce i vatrogasce koji osjećaju potrebu i želju da ih se spas", rekao je Moore.

Čovjek pedesetih godina umro je nakon pretrpljena srčana udara dok je razgovarao s vatrogascima u petak ujutro. Vlasti nisu mogli potvrditi izvješća da se čovjek pokušavao boriti s vatrom u svojoj kući prije no što je doživio infarkt.

Vatrogasac je zadobio manje ozljede oka dok se borio s plamenom.

Više od 1000 vatrogasaca nastavlja se boriti s plamenom iz zraka i na zemlji a čini se da su uvjeti od petka popodne ipak poboljšani, rekli su dužnosnici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene