Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODGOĐENA ODLUKA

Europska unija stavila na čekanje zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona o odgodi Brexita

Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP)
Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp
Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopada.

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka u nedjelju.

Pročitajte i ovo Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine Boris Johnson (Foto: AFP) Bez dogovora o datumu pregovora Brexit: U ponedjeljak nastavak teških pregovora između EU-a i Londona

Podijeljeni britanski parlament odbio je u subotu glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od EU-a zbog čega je on morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopada.

Na sastanku veleposlanika EU-a u nedjelju, diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu idući tjedan.

"Očekujemo više jasnoće pred kraj tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu", rekao je visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: "Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo."

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u subotu da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene