Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dogovora o datumu pregovora

Brexit: U ponedjeljak nastavak teških pregovora između EU-a i Londona

Boris Johnson (Foto: AFP)
Boris Johnson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Grafit na zidu (Foto: Dnevnik.hr) Grafit na zidu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Blizi plan žilet žice (Foto: Dnevnik.hr) Blizi plan žilet žice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ograda s bodljikavom žicom (Foto: Dnevnik.hr) Ograda s bodljikavom žicom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica s taksistom Redom (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica s taksistom Redom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Boris Johnson (Foto: AFP) Galerija 1/6 >>
Europska unija ocijenila je prijedloge Borisa Johnsona za izbjegavanje kaotičnog Brexita nedovoljnima, pa je britanski premijer nazvao nekoliko europskih čelnika.

Jedan od Johnsonovih sugovornika, Antti Rinne, premijer Finske koja trenutno predsjeda Europskom unijom, izjavio je kako je rekao Johnsonu da je "važno pronaći rješenje u roku od tjedan dana" te dodao da je Johnson bio nezadovoljan tim rokom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Britanski premijer u srijedu je objavio novi prijedlog koji London smatra "pravednim i razumnim kompromisom". Britanski glasnogovornik komentirao je kako žele dogovor te da će se razgovori u ponedjeljak nastaviti na temelju njihove ponude.

Iz Bruxellesa pak tvrde drugačije. Glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud ocijenila je kako prijedlozi Velike Britanije "ne predstavljaju temelj za sklapanje dogovora".

Plan britanskog premijera je da okonča problem oko granice na Irskom otoku. Johnson želi izbjeći mogući povratak kontrola na granici između Irske, članice EU-a i britanske pokrajine Sjeverne Irske, koja će napustiti uniju zajedno s Velikom Britanijom.

Ali Europljani su skeptični jer sadržava "problematične točke", te inzistiraju da bi trebao biti dorađen. Boris Johnson je ocijenio da je učinio svoj dio posla i da bi Bruxelles trebao biti fleksibilan.

Europski čelnici moraju na sljedećem sastanku na vrhu, 17. i 18. listopada, odlučiti jesu li ostvareni uvjeti za prihvaćanje nove odgode raskola, predviđenog 31. listopada. Johnson je Brexit obećao baš tada pod svaku cijenu, unatoč tome što su britanski parlamentarci izglasali da mora tražiti odgodu ako ne postigne dogovor kojim bi se izbjegao tvrdi Brexit s potencijalno katastrofalnim gospodarskim i socijalnim posljedicama.

List Daily Telegraph ponovno je spomenuo mogućnost da mađarski premijer Viktor Orban pomogne Borisu Johnsonu ukoliko bude prisiljen tražiti odgodu. Naime, države članice odgodu trebaju potvrditi jednoglasno, i ako se samo jedna od njih ne slaže, odluka o odgodi se blokira. No, zahtjev za odgodom nije došao tvrde iz mađarskog ministarstva vanjskih poslova pa, kako su objavili, "ne postoji temelj za špekulacije".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene