Europska unija ocijenila je prijedloge Borisa Johnsona za izbjegavanje kaotičnog Brexita nedovoljnima, pa je britanski premijer nazvao nekoliko europskih čelnika.

Galerija


Jedan od Johnsonovih sugovornika, Antti Rinne, premijer Finske koja trenutno predsjeda Europskom unijom, izjavio je kako je rekao Johnsonu da je "važno pronaći rješenje u roku od tjedan dana" te dodao da je Johnson bio nezadovoljan tim rokom.

Vezani članci Ilustracija Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om Ilustracija Pregovori o budućim odnosima nakon Brexita i dalje u tijeku, jasne su i točke neslaganja

Britanski premijer u srijedu je objavio novi prijedlog koji London smatra "pravednim i razumnim kompromisom". Britanski glasnogovornik komentirao je kako žele dogovor te da će se razgovori u ponedjeljak nastaviti na temelju njihove ponude.

Iz Bruxellesa pak tvrde drugačije. Glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud ocijenila je kako prijedlozi Velike Britanije "ne predstavljaju temelj za sklapanje dogovora".

Plan britanskog premijera je da okonča problem oko granice na Irskom otoku. Johnson želi izbjeći mogući povratak kontrola na granici između Irske, članice EU-a i britanske pokrajine Sjeverne Irske, koja će napustiti uniju zajedno s Velikom Britanijom.

Ali Europljani su skeptični jer sadržava "problematične točke", te inzistiraju da bi trebao biti dorađen. Boris Johnson je ocijenio da je učinio svoj dio posla i da bi Bruxelles trebao biti fleksibilan.

Europski čelnici moraju na sljedećem sastanku na vrhu, 17. i 18. listopada, odlučiti jesu li ostvareni uvjeti za prihvaćanje nove odgode raskola, predviđenog 31. listopada. Johnson je Brexit obećao baš tada pod svaku cijenu, unatoč tome što su britanski parlamentarci izglasali da mora tražiti odgodu ako ne postigne dogovor kojim bi se izbjegao tvrdi Brexit s potencijalno katastrofalnim gospodarskim i socijalnim posljedicama.

List Daily Telegraph ponovno je spomenuo mogućnost da mađarski premijer Viktor Orban pomogne Borisu Johnsonu ukoliko bude prisiljen tražiti odgodu. Naime, države članice odgodu trebaju potvrditi jednoglasno, i ako se samo jedna od njih ne slaže, odluka o odgodi se blokira. No, zahtjev za odgodom nije došao tvrde iz mađarskog ministarstva vanjskih poslova pa, kako su objavili, "ne postoji temelj za špekulacije".