Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP)
Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) Foto: AFP

Britanska premijerka Theresa May pisala je u petak predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu Brexita do 30. lipnja kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a Tusk će pozvati na dvanaestomjesečnu odgodu roka za Brexit.


Visoki dužnosnik EU-a rekao je u petak kako će Tusk vjerojatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Vezani članci Turisti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prijeti li opasnost grani gospodarstva koja jedina puni hrvatski proračun? Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Oslabljena Theresa May odlazi u Bruxelles tražiti nove ustupke i pomoć za bolji i lakše provedivi Brexit

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na summitu EU-a posvećenom Brexitu 10. travnja u Bruxellesu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Europski parlament u svibnju.

Theresa May već je zatražila još jednu odgodu, ovog puta želi pomaknuti datum do kraja lipnja, kako bi se osiguralo vrijeme da se zastupnici slože oko sporazuma o izlasku iz EU.

"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. lipnja 2019.", napisala je May u pismu.

May je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode.

"Vlada će željeti dogovoriti raspored za ratifikaciju koji će omogućiti izlazak Ujedinjenom Kraljevstvu iz EU-a prije 23. svibnja 2019. i otkazivanje izbora za Europski parlament, ali će nastaviti raditi odgovorne pripreme za održavanje izbora ako se to pokaže nemogućim", kazala je.  (Hina)