Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo je nemoguće pronaći prijenosno računalo ili smartphone bez kamere, a one su i dio naših svakodnevnih aktivnosti. Europol upozorava da s budemo oprezni, jer vrlo lako, bez da išta posumnjamo, hakeri nas mogu snimati i snimke koristiti protiv nas.


Ured Europola za zaštitu podataka upozorio je na opasnost od hakiranju kompjuterskih kamera što može ozbiljno ugroziti korisnike telefona i prijenosnih računala.

Vezani članci PR Nova riječ tehnike nudi više od odličnih snimaka i fotografija Courteney Cox (Foto: Profimedia) Glumila je sreću, a u sebi je plakala: Glumica progovorila o velikoj osobnoj tragediji za koju nitko nije znao

Europol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostalog, savjetuje da se skidaju aplikacije i softveri s poznatih izvora, ažuriraju sigurnosni softveri i operativni sistemi, kao i da se prekrije web-kamera kada nije u upotrebi.

Kako se navodi, u slučaju web-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, te ga čak nitko ne mora primijeti. Haker potom snima korisnika kako bi ga ucjenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegovog okruženja.

''Web-kamere na laptopima su postale veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti kao što je razgovor sa prijateljima ili aktivnosti u vezi sa poslom. Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati prijetnja za korisnik'', priopćio je Europol.