Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomogli bi u organizaciji

EU će osnovati kontaktnu skupinu za nove predsjedničke izbore u Venezueli

Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1
Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV
Europska unija će osnovati međunarodnu kontaktnu skupinu sa zemljama Južne Amerike kako bi pomogla rješenje političke krize u Venezueli organiziranjem novih predsjedničkih izbora u Venezueli, rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Odluka o priznanju Juana Guaidoa privremenim predsjednikom je povlastica država i nekoliko članica EU će to učiniti", rekla je Mogherini nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bukureštu.

Pročitajte i ovo Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido (Foto: AFP) Pokrenuto više istraga Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za "veleizdaju" Vođa venezuelanske opozicije Juan Guaido (Foto: AFP) Nastavak krize u Venezueli Vođa opozicije pozvao na najveći prosvjed u povijesti: "Morat će poslušati ljude koji govore: 'Dosta je!'"

Nekoliko članica EU, među kojima Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Španjolska u subotu su dale rok od 8 dana predsjedniku Nicolasu Maduru da najavi organiziranje novih izbora i dodali da namjeravaju priznati Juana Guaidoa u slučaju ako to ne učini.

"Razgovarala sam o sljedećim etapama koje bi države članice mogle pokrenuti sljedećih dana i koordinirat ćemo koliko je moguće stajališta", precizirala je.

"Cilj međunarodne kontaktne skupine je jasan. Treba omogućiti Venezuelcima da se slobodno i demokratski izraze na novim izborima. Ne radi se o posredovanju", dodala je.

"Kontaktna skupina, čiji je prvi sastanak predviđen sljedećeg tjedna u jednoj zemlji Latinske Amerike, treba u 90 dana donijeti pozitivan rezultat", rekla je Mogherini.

Ona je upozorila da si Europska unija zadržava pravo određivanja novih ciljanih sankcija dužnosnicima Venezuele koji onemogućavaju taj proces.

Zemlje koje su najavile sudjelovanje u međunarodnoj kontaktnoj skupini su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Švedska, Nizozemska i Velika Britanija u EU i Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija u Latinskoj Americi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene