Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1
Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV

Europska unija će osnovati međunarodnu kontaktnu skupinu sa zemljama Južne Amerike kako bi pomogla rješenje političke krize u Venezueli organiziranjem novih predsjedničkih izbora u Venezueli, rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.


"Odluka o priznanju Juana Guaidoa privremenim predsjednikom je povlastica država i nekoliko članica EU će to učiniti", rekla je Mogherini nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bukureštu.

Vezani članci Neredi u Venezueli (Foto: AFP) SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji" Venezuela bez struje (Foto: AFP) Humanitarna katastrofa u Venezueli: Građani danima bez struje i vode, paralizirane bolnice, zatvorene trgovine i banke

Nekoliko članica EU, među kojima Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Španjolska u subotu su dale rok od 8 dana predsjedniku Nicolasu Maduru da najavi organiziranje novih izbora i dodali da namjeravaju priznati Juana Guaidoa u slučaju ako to ne učini.

"Razgovarala sam o sljedećim etapama koje bi države članice mogle pokrenuti sljedećih dana i koordinirat ćemo koliko je moguće stajališta", precizirala je.

"Cilj međunarodne kontaktne skupine je jasan. Treba omogućiti Venezuelcima da se slobodno i demokratski izraze na novim izborima. Ne radi se o posredovanju", dodala je.

"Kontaktna skupina, čiji je prvi sastanak predviđen sljedećeg tjedna u jednoj zemlji Latinske Amerike, treba u 90 dana donijeti pozitivan rezultat", rekla je Mogherini.

Ona je upozorila da si Europska unija zadržava pravo određivanja novih ciljanih sankcija dužnosnicima Venezuele koji onemogućavaju taj proces.

Zemlje koje su najavile sudjelovanje u međunarodnoj kontaktnoj skupini su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Švedska, Nizozemska i Velika Britanija u EU i Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija u Latinskoj Americi. (Hina)