Nakon što uz granicu gomilali teško naoružanje, Izrael je Gazu u četvrtak navečer napao i kopnenim putem.


Objavile su to i Izraelske obrambene snage na Twitteru. Stavili su samo kratku obavijest, ne donoseći više detalja. 

Vezani članci Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad Raketiranje u Gazi i Izraelu ne prestaje VIDEO Sukobi i dalje bjesne: Izrael gađao dom čelnika Hamasa, odmah stigao žestok odgovor

Glasnogovornik IDF-a potvrdio je to i u razgovoru za Jerusalem Post.

"Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze", kazao je glasnogovornik vojske Jonathan Conricus.

Jerusalem Post navodi da je Izrael u ova četiri dana pogodio više od 700 meta Hamasa. Prema izraelskoj verziji, u napadima je poginulo 60 Hamasovih operativaca, od toga 10 vođa.

Izrael uz granicu od jučer skuplja vojnike, teško naoružanje i tenkove. Russia Today, pozivajući se na izvještaje reportera izraelske javne televizije, piše kako za sad samo pucaju preko, no granicu enklave nisu prešli. Drugi izvori kažu da su Izraelci već prodrli u pojas. 

"Spremni smo i nastavljamo se pripremati za različite scenarije", rekao je ranije glasnogovornik vojske, precizirajući da je kopnena invazija "jedan od scenarija".

Ministarstvo obrane dalo je zeleno svjetlo vojsci da mobilizira tisuće rezervista ako je potrebno.

"Rekao sam da ćemo natjerati Hamas da plati vrlo visoku cijenu. To činimo i nastavit ćemo to raditi s velikim intenzitetom. Zadnja riječ nije izrečena i ova će se operacija nastaviti onoliko dugo koliko bude potrebno", ustvrdio je izraelski premijer Benyamin Netanyahu u poruci objavljenoj na Twitteru.