Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 14 mrtvih

VIDEO i FOTO Teroristički napad u Rusiji: Identificirana bombašica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje je 14 ljudi poginulo, a više desetaka je ozlijeđeno u eksploziji koja se dogodila na željezničkoj postaji na jugu Rusije.

U ruskom gradu Volgograd na željezičkoj postaji, dogodila se smrtonosna eksplozija. Prema prvim izvještajima koje je dobio, RT je objavio kako je 18 mrtvih, međutim, kasnije je izvor potvrdio najmanje 14 mrtvih i 34 hospitaliziranih, među kojima je i jedna 9-godišnja djevojčica.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Gradonačelnica Volgograda, Irina Guseva, rekla je kako je djevojčicu majka zaštitila vlastitim tijelom, zbog čega je preživjela eksploziju. Međutim njezino je stanje još uvijek kritično.

Do eksplozije je došlo unutar kolodvora, u blizini detektora za metal koji provjerava putnike, oko 12:45 sati po lokalnom vremenu. Odmah je potvrđena sumnja da je teroristički napad izvela bombašica samoubojica.

Njezino ime je Oksana Aslanova, a ruski su mediji već objavili njezinu fotografiju na društvenim mrežama. Naviode kako se radi o 'crnoj udovici', pripadnici čečenske skupine  iz Dagestana.

 

 

Interpol traži 'Bijelu udovicu': Je li sudjelovala u napadu u Keniji?

Glasnogovornik federalne policije Vladimir Kolešnjikov rekao je da će se sigurnosne mjere pojačati na željezničkim kolodvorima i u zračnim lukama nakon tog drugog smrtonosnog bombaškog napada u Volgogradu u posljednja dva mjeseca. 'Incident se sada tretira kao čin terorizma', rekao je glasnogovornik istražnog odbora Vladimir Markin. Zasad nijedna skupina nije preuzela odgovornost.

Do njega je došlo nekoliko mjeseci nakon što je vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov pozvao na nove napade na ruske civilne ciljeve, uključujući Olimpijadu u Sočiju.

Moskva je zabrinuta da bi militantne skupine mogle raspiriti nasilje uoči zimskih Olimpijskih igara u Sočiju koje počinju za šest tjedana, piše BBC. Islamistička pobuna na sjeveru Kavkaza dovela je do niza napada u tome području u posljednjih nekoliko godina, a meta pobunjenika bili su i veliki ruski gradovi.

Volgograd se nalazi oko 900 kilometara južno od Moskve, 650 kilometara sjeverno od sjevernog Kavkaza i 700 kilometara sjeveroistočno od Sočija.

Podsjetimo, žena samoubojica raznijela se u listopadu u gradskom autobusu u Volgogradu ubivši šest i ranivši 30 osoba.

Putin naredio jačanje sigurnosti nakon napada u Volgogradu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je sigurnosnim službama da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se osigurala javna sigurnost nakon eksplozije Volgogradu, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Vlada je rasporedila desetke tisuća vojnika, policajaca i pripadnika ostalih sigurnosnih službi radi zaštite Olimpijskih igara, omiljenog Putinova projekta, a organizatori su obećali da će to biti 'najsigurnija Olimpijada u povijesti'.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene