Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki savezni sud u Detroitu odlučio je da Kanađanin srpskog podrijetla Goran Pavić, uhićen na granici sa SAD-om pod optužbom za ratne zločine u Hrvatskoj, ostaje u ekstradicijskom pritvoru do daljnjega.


Od Hrvatske je zatraženo da unutar dva mjeseca da dodatne informacije o optužbama za koje se Pavić tereti, rekao je glasnogovornik Imigracijske i granične službe SAD-a.
"Odlukom sutkinje Virginije Morgan, Pavić ostaje u ekstradicijskom pritvoru, a Republika Hrvatska treba u roku od dva mjeseca pružiti informacije, dokaze, o onome za što ga optužuje", rekao je o odluci suda u Detroitu Greg Palmore, glasnogovornik ureda Imigracijske i granične službe, dodajući da Pavić do tada ostaje u pritvoru.

Vezani članci Slika nije dostupna Poklopila slušalicu kad je čula da neće biti 'jedina' Slika nije dostupna Organi poginulih američkih vojnika spašavaju i hrvatske živote

"Ako te informacije budu valjane, sud će onda odlučiti o njegovu izručenju Hrvatskoj", rekao je Palmore.

Na saslušanje pred Okružnim sudom u Detroitu Pavićeva obitelj iz Kanade je dovela odvjetnicu, a uhićeni je imao i odvjetnika po službenoj dužnosti, dodao je.

Pavićeva odvjetnica Linda Babich uložila je prigovor na nadležnost federalnog suda za ovaj slučaj, kao i na valjanost ugovora o ekstradiciji između SAD-a i Hrvatske, tražeći da se utvrdi da li su ratni zločini za koje se tereti Pavića, obuhvaćeni tim ugovorom.

Sutkinja Morgan, zakazala je za 4. prosinca saslušanje o pitanju sudske nadležnosti.

Pavić (42), rodom iz Hrvatske, profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao 1997. 

Prema riječima članova njegove obitelji, u SAD-u je s kamionom bio više od tisuću puta.

U srijedu su ga službenici američke Carinske i granične službe (CBP) na prijelazu kod Detroita usmjerili na obližnji teretni terminal. Tu je utvrđeno da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj. Nakon kontakta s hrvatskim MUP-om, i potvrde da se za njim traga zbog zločina nad hrvatskim civilima, te razgovora s američkim saveznim tužiteljem i imigracijskom službom, Pavić je u petak uhićen, čime je započet postupak njegovog izručenja Hrvatskoj.

Pavić, koji je bio pripadnik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj 1991/1992. godine, optužen je za ratne zločine protiv hrvatskih civila u selu Sotinu kraj Vukovara. 

Optužen je 2006., u skupini od 17 pripadnika srpskih paravojnih snaga, za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" mještana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.