Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski arheolozi otkrili su više od 3.000 godina staru mumiju vrhovnog egipatskog svećenika u Dolini kraljeva pokraj Luksora, objavila je u subotu agencija Mena.


Radi se o mumiji vrhovnog svećenika Senefera iz vremena 18. dinastije (1550-1292 prije Krista), a otkrila ju je skupina arheologa sa sveučilišta u Cambridgeu. "Mumija je pronađena u grobu 99 u Dolini kraljeva", objavila je egipatska agencija Mena.

Vezani članci FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici Patuljasta mumija pronađena u pustinji Atacama u Čileu (Foto: AFP) e Riješen misterij patuljaste mumije: Nije izvanzemaljac, ali prava je istina gotovo jednako čudna..

Vrhovni svećenik smatrao se jednom od najvažnijih osoba u egipatskom kraljevstvu.

Tijekom iskapanja pronađeno je još nekoliko mumija , uključujući i jednu s tumorom na mozgu i jednu dječju.

Dolina kraljeva korištena je kao mjesto pokapanja faraona, njihovih obitelji i visokih dužnosnika egipatskog kraljevstva. Smještena je zapadno od Luksora, nekih 450 kilometara južno od Kaira, i godišnje privlači milijune turista.