Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Egipat: Pronađena mumija stara više od 3.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski arheolozi otkrili su više od 3.000 godina staru mumiju vrhovnog egipatskog svećenika u Dolini kraljeva pokraj Luksora, objavila je u subotu agencija Mena.

Radi se o mumiji vrhovnog svećenika Senefera iz vremena 18. dinastije (1550-1292 prije Krista), a otkrila ju je skupina arheologa sa sveučilišta u Cambridgeu. "Mumija je pronađena u grobu 99 u Dolini kraljeva", objavila je egipatska agencija Mena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tražili ju danima Policija pronašla nestalu djevojku u međimurskom šumarku: Razlog bijega problemi sa studiranjem? FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici (Foto: Boston Museum of Fine Arts) Rekonstruirali DNK FBI riješio misterij star 4000 godina: Otkriveno kome pripada glava pronađena u egipatskoj grobnici

Vrhovni svećenik smatrao se jednom od najvažnijih osoba u egipatskom kraljevstvu.

Tijekom iskapanja pronađeno je još nekoliko mumija , uključujući i jednu s tumorom na mozgu i jednu dječju.

Dolina kraljeva korištena je kao mjesto pokapanja faraona, njihovih obitelji i visokih dužnosnika egipatskog kraljevstva. Smještena je zapadno od Luksora, nekih 450 kilometara južno od Kaira, i godišnje privlači milijune turista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene