Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije nakon povlačenja s funkcije

'Đukanovićeva ostavka je veliki dan za Crnu Goru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ostavke koju je u utorak podnio premijer Milo Đukanović, reakcije u Podgorici kreću se od priznanja njegovu doprinosu stabilnosti i razvoju Crne Gore do traženja novih izvanrednih parlamentarnih izbora.

U stranim reakcijama se ističe Đukanovićeva uloga u razvoju demokratskih standarda i približavanju Europskoj uniji. Povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele rekao je podgoričkim medijima da je crnogorski premijer u ostavci Milo Đukanović uspješno usmjeravao Crnu Goru ka Europskoj uniji (EU) i prije i poslije sticanja njene neovisnosti, te doprinio postojanosti zemlje i njenu napretku na putu priključenja Uniji.

Pročitajte i ovo ANKETA Za koga ćete glasati na izborima nema čekanja Burne reakcije na Milanovićevu šok-objavu: Je li ovo razlog da su izbori u sredini tjedna? "Teško će HDZ dovlačiti..." Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

>> 'Otišao je još jedan dugogodišnji lider u regiji'

>> 'Odlazim čiste savjesti i uzdignuta čela'

>> Đukanović i Sanader: 'Ne bih to uspoređivala'

Napominjući da se Europska komisija (EK) ne miješa u unutarnju politiku kandidatskih zemalja, Fuele je rekao da je Đukanović bio važan i pouzdan sugovornik EU-a u teškim vremenima. 'EK će surađivati i s novim premijerom i njegovom vladom kako bi podržala Crnu Goru da postigne preobražaje koji su nužni za sljedeći stupanj europske integracije', priopćeno je iz Fueleova ureda.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je premijer Milo Đukanović trajno doprinio miru, stabilnosti i razvoju zemlje.

'Izražavam poštovanje njegovu vrijednom i trajnom doprinosu miru, stabilnosti i razvoju Crne Gore, obnovi njena državnog suvereniteta, stjecanju međunarodnog ugleda i značajnim integracijskim dostignućima', rekao je Vujanović, dodajući da je Đukanović zavrijedio visoko uvažavanje koje pripada političarima koji s pravom sebi ostavljaju otvorena vrata najviših državnih dužnosti.

'Odluka crnogorskog premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku na tu funkciju je osobni čin koji ne bi trebalo komentirati', kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Oporba zatražila izvanredne izbore

Čelnici oporbenih stranaka, Nove srpske demokratije (NOVA) i Pokreta za promjene (PZP), Andrija Mandić i Nebojša Medojević, nakon ostavke premijera Đukanovića, zatražili su od predsjednika Vujanovića raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Komentirajući Đukanovićevu ostavku Mandić je ocijenio da je riječ o 'velikom danu za Crnu Goru'. Đukanović je, ustvrdio je on, podnio ostavku 'pod pritiskom međunarodne zajednice, zbog veza s organiziranim kriminalom', čime je pala i vlada. Mandić je stoga zatražio od crnogorskog predsjednika raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Na njegov zahtjev odmah je reagirala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenivši da on nema utemeljenja ni u Ustavu niti u stvarnosti. Nema nijednog razloga, prema Ustavu Crne Gore, za sazivanje prijevremenih izbora, kazao je novinarima politički direktor DPS-a Predrag Sekulić.

Tadić: Đukanovićeva ostavka neće negativno utjecati na odnose

Predsjednik parlamenta Krivokapić također je objasnio da vlada pada u parlamentu, a ne na ovaj način te da je pravo mandatara da predloži svoj kabinet.

Komentirajući Đukanovićevu ostavku srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da je bio u stalnom kontaktu s crnogorskim vodstvom te da je uvjeren da ostavka premijera Mila Đukanovića neće negativno utjecati na odnose Srbije i Crne Gore. Čelnik srbijanske Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović ocijenio je da je Đukanović imao veliku ulogu u europeizaciji Crne Gore, smirivanju situacije i uspostavljanju čvrste suradnje u regiji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene