Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škorpionima ukupno 58 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće posebnog suda za ratne zločine u Beogradu osudilo je u utorak četvoricu pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" na visoke zatvorske kazne, dok je jednoga oslobodilo krivnje za zločin nad šestoricom Srebreničana u Trnovu 1995. godine.

Zapovjednik "Škorpiona" Slobodan Medić osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, jednako kao i Branislav Medić, pripadnik te postrojbe, dok je Pero Petrašević, jedini koji je priznao zločin, osuđen na 13 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pere' ga krivnja VIDEO: Za pokoru živi sa škorpionima Slika nije dostupna Kanchana Kaetkaew VIDEO: Zatvorila se u staklenu prostoriju sa 5.000 škorpiona

Aleksandar Medić, za kojega je sud ustanovio da je bio na mjestu zločina, ali nije pucao u žrtve, osuđen je na pet godina zatvora te je nakon izricanja presude pušten iz pritvora, jednako kao i Aleksandar Vukov, koji je oslobođen zato što, prema odluci sudskog vijeća, nije bilo niti jednog dokaza da je počinio zločin za koji je optužen.

Šestorica Srebreničana, od kojih su trojica bila maloljetna,
strijeljana su u srpnju 1995. godine, a za taj se zločin doznalo
neposredno prije desetogodišnjice genocida u Srebrenici, kad je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u ljeto 2005. godine prikazana snimka egzekucije koju su napravili sami pripadnici "Škorpiona".

Petorica pripadnika "Škorpiona", postrojbe koju je, prema zaključku suda, osnovala Naftna industrija u Đeletovcima 1991. godine, da bi tek dvije godine kasnije bila stavljena pod zapovjedništvo vojnih vlasti tzv. republike srpske krajine, uhićena su u ljeto 2005. godine.

Osim njih, za zločin nad šestoricom bošnjačkih civila u Trnovu u Hrvatskoj je na 15 godina zatvora osuđen pripadnik te postrojbe Slobodan Davidović.

Posebni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, obraćajući se novinarima nakon izricanja presude, kazao je da je zadovoljan činjenicom da je prvostupanjski postupak dovršen za samo godinu dana, ali je najavio žalbu na odluku o kazni od pet godina za Aleksandra Medića i oslobađajuću presudu u odnosu na Aleksandra Vukova.

Tužitelj Vukčević je također kazao da slučaj "Škorpiona" još nije završen s obzirom na to da Tužiteljstvo za ratne zločine traga za još dvojicom optuženih koji su u bijegu.

Članovi obitelji žrtava koji su prisustvovali suđenju i izricanju
presude, izrazili su nezadovoljstvo presudom i činjenicom da je sud prihvatio stajalište da su "Škorpioni" bili paravojna postrojba tzv. RSK, a ne - kao što su to tvrdili zastupnici oštećenih tijekom postupka - postrojba pod izravnim zapovjedništvom MUP-a Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene