Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio pomoć od kineskih vlasti

Raste zabrinutost: ''Zagonetni napad'' na zdravlje američkih diplomata dogodio se i u Kini

Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a (Foto: AFP)
Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp
Izgred čija je žrtva bio zaposlenik američke vlade u Kini "veoma je sličan" zagonetnim "napadima" na zdravlje američkih diplomata na Kubi, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Kini izdalo je u srijedu upozorenje jer je njezin zaposlenik zadobio oštećenje mozga. Veleposlanstvo je reklo da ne zna što je uzrok simptoma, ni ima li drugih žrtava u zemlji.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Ilustracija Tenzije između Amerike i Kine Špijunski balon? Američki državni tajnik otkazao put u Peking

"Medicinski simptomi" tog "izgreda" su "veoma slični i potpuno sukladni medicinskim simptomima koje su imali Amerikanci koji su radili na Kubi", rekao je Mike Pompeo obraćajući se parlamentarnom odboru.

"Naše liječničke ekipe dolaze na mjesto događaja. Pokušavamo shvatiti što se dogodilo u Havani i u Kini", dodao je.

Mike Pompeo je rekao da je zatražio pomoć kineskih vlasti. "One su obećale da će jamčiti sigurnost američkih diplomata u skladu s obvezama iz Bečke konvencije", rekao je.

Više od dvadeset američkih diplomata na dužnosti u Havani bili su između kraja 2016. i ljeta 2017. žrtve tajnovitih "ciljanih napada" nakon kojih su gubili sluh, patili od vrtoglavice, nesanice i očnih problema. Gdjekad su ih nazivali "zvučnim napadima", ali State Department je bio jako oprezan u vezi s uzrocima simptoma.

SAD ipak smatra kubanske vlasti odgovornima jer nisu bile kadre zajamčiti sigurnost diplomata. Zato je krajem rujna opozvao više od polovice osoblja u svom veleposlanstvu u Havani, potaknuvši novu diplomatsku krizu.

U vezi s istragom o tim "napadima" na Kubi Pompeo je u srijedu rekao da "do sredine idućeg tjedna" očekuje interno izvješće. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene