Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon tajanstvenih "akustičnih napada" kojima je bilo izloženo najmanje 16 djelatnika američkog diplomatskog osoblja na Kubi, moguće je zatvaranje američkog veleposlanstva, rekao je u nedjelju državni tajnik Rex Tillerson.


"Radi se o vrlo ozbiljnoj temi i boli koju su trpjele neke osobe. Neke od njih vraćene su u domovinu", odgovorio je šef američke diplomacije Rex Tillerson na pitanje o mogućnosti zatvaranja veleposlanstva u razgovoru za kanadsku TV postaju CBS u nedjelju.

Vezani članci Joe Biden U ponovnom prebrojavanju glasova u Georgiji potvrđena pobjeda Joea Bidena Koronavirus Užas krize koronavirusa u SAD-u: U El Pasu zatvorenike plaćaju da nose tijela u hladnjače jer u mrtvačnicama nema mjesta

Administracija demokratskog predsjednika Baracka Obame je nakon pola stoljeća prekida diplomatskih odnosa s Kubom godine 2015., otvorila američko veleposlanstvo u Havani.

Od kraja 2016. godine 16 Amerikanaca zaposlenih u veleposlanstvu doživjelo je tjelesne simptome poput gubitka sluha, migrena i mučnina, a nekim žrtvama trajno je oštećen sluh.

Sjedinjene Države tvrde da ne znaju tko stoji iza tih napada i vode istragu, kao i Kuba koja tvrdi da u to nije upletena. No 23. svibnja Washington je odlučio odgovoriti protjerivanjem dvojice kubanskih diplomata iz Washingtona.

Prema kanadskoj televiziji CBS najmanje petero kanadskih diplomata i njihove obitelji bili su izloženi akustičnim napadima. (Hina)