Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon tajanstvenih "akustičnih napada" kojima je bilo izloženo najmanje 16 djelatnika američkog diplomatskog osoblja na Kubi, moguće je zatvaranje američkog veleposlanstva, rekao je u nedjelju državni tajnik Rex Tillerson.


"Radi se o vrlo ozbiljnoj temi i boli koju su trpjele neke osobe. Neke od njih vraćene su u domovinu", odgovorio je šef američke diplomacije Rex Tillerson na pitanje o mogućnosti zatvaranja veleposlanstva u razgovoru za kanadsku TV postaju CBS u nedjelju.

Vezani članci E-cigareta, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 7 Svaki 4. srednjoškolac puši: Sjedinjene Države zabranit će aromatizirane e-cigarete Anvar Azimov (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Rusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj šali se na račun SAD-a: ''Kupite skuplje američke avione''

Administracija demokratskog predsjednika Baracka Obame je nakon pola stoljeća prekida diplomatskih odnosa s Kubom godine 2015., otvorila američko veleposlanstvo u Havani.

Od kraja 2016. godine 16 Amerikanaca zaposlenih u veleposlanstvu doživjelo je tjelesne simptome poput gubitka sluha, migrena i mučnina, a nekim žrtvama trajno je oštećen sluh.

Sjedinjene Države tvrde da ne znaju tko stoji iza tih napada i vode istragu, kao i Kuba koja tvrdi da u to nije upletena. No 23. svibnja Washington je odlučio odgovoriti protjerivanjem dvojice kubanskih diplomata iz Washingtona.

Prema kanadskoj televiziji CBS najmanje petero kanadskih diplomata i njihove obitelji bili su izloženi akustičnim napadima. (Hina)