Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi se jos istražuju

Nakon tajanstvenih napada Sjedinjene Države protjerale petnaest kubanskih diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u utorak su protjerale petnaest kubanskih diplomata na službi u Washingtonu, pošto su iz Havane povukle više od polovine svog osoblja, reagirajući na tajanstvene "napade" koji su narušili zdravlje dvadeset dvoje Amerikanaca.

Nećemo prekidati diplomatske veze s Havanom", ali "izgon" je odlučen zbog "nesposobnosti Kube da donese potrebne mjere zaštite naših diplomata" te kako bismo "osigurali paritet" u diplomatskoj prisutnosti dviju zemalja, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

Protjerani diplomati, kojih su popis s imenima američke vlasti u utorak ujutro poslale kubanskom veleposlanstvu u Washingtonu, moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana, premda nisu proglašeni nepoželjnim osobama, dodao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.

Od kraja 2016. do kolovoza 2017. dvadeset dvoje američkih diplomata, pokazuju novi podaci objavljeni u utorak, "zadobili su veće ozljede u tim napadima", kao što su gubitak sluha, vrtoglavica, glavobolja, kognitivne teškoće, problemi s ravnotežom i poremećaj sna, navodi State Department. Narušeno je i zdravlje pet kanadskih obitelji.

No u istrazi još nisu otkriveni uzrok, način djelovanja i počinitelji tih "napada".

Washington je još u svibnju potiho protjerao dva kubanska diplomata dok se ova afera, dostojna špijunskog filma, još nije bila otkrila, a otkrivena je tek u kolovozu. Amerikanci ne optužuju Kubance da su izravno odgovorni za te "napade", ali ih drže odgovornima za sigurnost svojih diplomata u Havani.

U petak se spor zaoštrio: američki State Department povukao je "više od polovine" osoblja iz svog veleposlanstva u Havani, prekinuo na neodređeno vrijeme izdavanje američkih viza na Kubi i pozvao američke državljane da ne putuju na taj karipski otok.

Republikanski senator Floride Marco Rubio, sin kubanskih useljenika, rekao je da SAD treba "razmisliti o uvrštavanju Kube na crnu listu zemalja koje podupiru terorizam". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene