Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drugi krug izbora: Sarkozy 31, Royal 25 posto osvojenih glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 6. svibnja natjecat će se vođa konzervativaca Nicolas Sarkozy i socijalistkinja Segolene Royal - prema preliminarnim izbornim rezultatima, na temelju prebrojanih 94,46 posto glasačkih listića, Sarkozy je na nedjeljnim izborima osvojio 31,01 posto glasova, a Royal 25,64 posto glasova.

Kao što je bilo i očekivano, nitko od 12 predsjedničkih kandidata u prvom izbornom krugu nije dobio apsolutnu većinu, pa će odluka o novom francuskom predsjedniku pričekati drugi krug.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sarkozy novi francuski predsjednik Slika nije dostupna Sarkozy odmaknuo Royal

Bez drugog kruga i mogućnosti da budu izabrani za predsjednika Francuske ostali su Francois Bayrou iz Unije za francusku demokraciju (18,54 posto osvojenih glasova), desničar Jean-Marie Le Pen iz Nacionalnog fronta (10,63 posto), Olivier Besencenot iz Revolucionarne komunističke lige (4,15 posto), kandidat Pokreta za Francusku Philippe de Villers (2,29 posto), Marie-George Buffet iz Komunističke stranke (1,93), kandidatkinja Zelenih Dominique Voynet (1,57), Arlette Laguiller iz Radničke borbe (1,36), Jose Bove kao kandidat Farmera (1,33), Frederic Nihous iz Stranke lova, ribolova, prirode i tradicije (1,21), te Gerard Schivardi iz Radničke stranke (0,35 posto glasova).

Prema rezultatima prvog izbornog kruga, najveće šanse za
predsjednički mandat ima Sarkozy, bivši ministar unutarnjih poslova, čijih 31 posto glasova predstavlja najveći izborni rezultat jednog 'desnog' predsjedničkog kandidata od 1969.

Rezultati nedjeljnih anketa daju Sarkozyu između 52 i 54 posto glasova u drugom krugu, dok bi Royal osvojila između 46 i 48 posto i, pokažu li se te ankete točnima, ne bi postala prva žena na čelu Francuske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene