Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glasovali Royal i Sarkozy, odaziv birača velik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalistkinja Segolene Royal i pripadnik desnice Nicolas Sarkozy, dva kandidata za predsjednika Francuske, glasovali su u nedjelju u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora. Odaziv građana na izbore je velik - očekuje se da bi mogao nadmašiti 85 posto iz prvog kruga.

Royal je glasovala u svojem izbornom okrugu u Melleu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sarkozy odmaknuo Royal Slika nije dostupna Pariz: U debati Sarkozyja i Royal "frcale iskre"

Odjevena u mornarsko plavu haljinu, dočekali su je pristaše ispred glasačkog ureda povicima "Segolene predsjednica" i "pobijedit ćemo".

Nije davala izjave osim što je primijetila da se "nije teško
odlučila".

U prvom krugu Royal je nadmašio njezin protivnik s desnice Nicolas Sarkozy (25,87 nasuprot 31,18 posto), koji je ostao do kraja favorit. 

Između dva kruga glasovanja ona je pokušala sve da osvoji birače centrista Francoisa Bayroua, koji je 22. travnja dobio 18,6 posto glasova.

Kandidat desnice Sarkozy glasovao je u Neuilly-sur-Seine, zapadnom predgrađu Pariza, u društvu svojih dviju šogorica ali bez supruge Cecilie.

U pratnji oduševljenih pristaša i uz povike "Nicolas predsjednik" na brzinu je ušao u školu na otoku Jatte, usred Seine, gdje je izvršio svoju građansku dužnost.

Prema istraživanjima javnoga mišljenja on je favorit za nasljednika predsjednika Jacquesa Chiraca za petogodišnji mandat.

Francuzi su u nedjelju u velikom broju izašli na drugi krug predsjedničkih izbora na kojem se očekuje pobjeda konzervativca Nicolasa Sarkozyja nad svojom socijalističkom suparnicom Segolene Royal koja pokušava postati prva
Francuskinja na čelu francuske države.

Odaziv na ovim nedjeljnim izborima mogao bi nadmašiti 85 posto iz prvog kruga 22. travnja kada su Sarkozy i Royal eliminirali drugih deset kandidata iz predsjedničke utrke. Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, 34,1 posto od 44,5 milijuna birača glasovalo je do 12,00 sati.

Sarkozy (52), bivši ministar unutarnjih poslova, obećao je reforme, borbu protiv kriminala i smanjenje nezaposlenosti. Royal (53), regionalna čelnica i majka četvero djece, tvrdi da će povećati broj radnih mjesta, ali i zadržati velikodušni socijalni sustav zaštite.

Ispitivanja javnog mišljenja daju Sarkozyju, sinu mađarskog
imigranta, 10 posto prednosti pred Royal u borbi za nasljednika konzervativca Jacquesa Chiraca koji je proveo 12 godina u predsjedničkom uredu.

Pobjednik ovih izbora će naslijediti krhko društvo kojem treba
ekonomska reforma i doza sumopouzdanja iako je Francuska nuklearna sila, ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a i u eurozoni je druga najveća sila.

Izbore obilježava generacijska smjena s odlaskom Chiraca (74), ali je otvoreno pitanje koliko je Francuska spremna na promjene.

Izlazne ankete koje će ukazati na rezultat očekuju se odmah po zatvaranju birališta u 20,00 sati. Prvi službeni djelomični rezultati očekuju se ubrzo nakon toga.

Predsjednik se u Francuskoj bira na mandat od pet godina i ima ključnu ulogu. On je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, imenuje premijera ima pravo raspuštanja Nacionalne skupštine i odgovoran je za vanjsku i obrambenu politiku.

Sarkozy je u prvom krugu osvojio skoro 31,2 posto glasova birača, a Royal skoro 25,9 posto.

Sarkozy je favorit poslovnih krugova kojima je obećao povećanje godišnjeg gospodarskog rasta koji je sada na oko 2 posto i smanjenje nezaposlenosti koja se procjenjuje na 8,3 posto.

Royal koja kombinira ljevičarsku ekonomsku politiku i konsenzualni pristup socijalnim pitanjima nudi "reformu bez brutalnosti". 

Ona smatra da će Sarkozyjeva pobjeda raspiriti nasilje u predgrađima gdje je nepopularan od pobuna 2005. godine. Sarkozyjev je tim odbacio te optužbe i tvrdi da je Royal osoba sklona gafovima te da nije otkrila kako će financirati svoju socijalnu politiku.

Pobjeda bilo kojeg kandidata neće donijeti promjenu u francuskoj vanjskoj politici ali se smatra da je Sarkozy bliži SAD-u i protiv je ulaska Turske u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene