Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy novi francuski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat desnice Nicolas Sarkozy pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj s osvojenih 53,06 posto glasova birača, objavilo je u ponedjeljak rano ujutro Ministarstvo unutarnjih poslova, nakon što su prebrojani svi listići.

Protukandidatkinja Sarkozyja, predsjednika Saveza za narodni pokret (UMP), socijalistkinja Segolene Royal osvojila je 46.94 posto glasova.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Predizborna istraživanja javnog mnijenja su prognozirala da će Sarkozy dobiti oko dva posto glasova više, a Royal isto toliko manje.

Od registriranih 44,472,198 birača, na drugi krug izbora se odazvalo njih 83,97 posto. Apstinenata je bilo 16,03 posto.

Budući da je nevažećih listića bilo 3,53 posto, Ministarstvo
unutarnjih poslova je objavilo kako je službeni postotak izašlih birača 80,44.

Konzervativac Sarkozy, bivši ministar unutarnjih poslova, treba
preuzeti dužnost predsjednika Francuske Republike 16. svibnja i na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca.

Sarkozy je u svom pobjedničkom govoru poručio da svim Francuzima želi vratiti francuski ponos, ali i da iskreno vjeruje u europsku izgradnju. Amerikancima je zajamčio da će Francuska uvijek biti uz njih kada će to biti potrebno, a Afrikancima da zajedno izrade vodeću politiku imigracije i ambicioznu politiku razvoja, te ih "bratski" pozvao na zajedničku izgradnju mediteranske unije koja će biti
poveznica Europe i Afrike.

Nicolas Sarkozy je u prvom krugu izbora 22. travnja dobio 31,2 posto glasova, a Segolene Royal 25,9 posto.

Vođa centra Francois Bayrou u prvom je krugu dobio 18,57 posto glasova te je, nakon što je izjavio da svoj glas u drugom krugu neće dati Sarkozyju, bilo mišljenja kako bi se njegovi birači mogli prikloniti Royal.

Čelnik francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pen, koji je u prvom krugu osvojio oko 10 posto glasova, svojim je političkim istomišljenicima pak poručio da se "masovno suzdrže od izlaska" na drugi krug predsjedničkih izbora.

Odziv birača u prvom krugu izbora bio je 84,5 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene