Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine kovanica

Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Stotine antičkih rimskih zlatnika pronađene su u starom kazalištu Como na sjeveru Italije.

Kovanice potječu iz Rimskog carstva u 5. stoljeću, pronađene su u nekoj vrsti kamene urne u podrumu kazališta Cressoni, nedaleko od drevnog grada Novum Comum, prenio je australski portal news.com.

Pročitajte i ovo Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje

Kako prenose talijanski mediji, kovanice bi mogle vrijedne milijune eura.

''Još nije poznato detaljno povijesno i kulturno značenje ovog otkrića, ali ovo je područje pravo blago naše arheologije“, napisao je na Facebooku ministar kulture Alberto Bonisoli.

Kazalište, koje je inaugurirano 1807. godine, a kasnije postalo kino prije zatvaranja 1997. godine, trebalo je biti srušeno kako bi se izgradili luksuzni stanovi.

Sada vlasti planiraju obustavu radova kako bi se omogućilo daljnje iskapanje, tvrde lokalni mediji.

Talijanske vlasti kažu kako je tijekom iskapanja pronađeno ''epohalno“ otkriće stotina antičkih novčića iz rimskog doba. Građevinske posade koje kopaju u povijesnom centru Comoa prošlog su tjedna otkrile malu kamenu čašu s oko 300 novčića.

Gravirani rimski carevi

Bonisoli se u ponedjeljak pridružio arheolozima na otkrivanju 27 novčića, nakon što su ih arheolozi katalogizirali. Rekao je kako su kovanice, za koje se vjeruje da datiraju iz 474. godine, izvanredne, ali još uvijek nisu u potpunosti razumljive. Prvi je razlog tomu da je i sama čaša u kojoj su pronađeni neobična u usporedbi s drugim amforama koje su se u rimskoj eri koristile za pohranu predmeta.

Na konferenciji za novinare Bonisoli je izjavio kako je to otkriće više od epohalnog, a opisao ga je kao "jedno od onih otkrića koja obilježavaju tijek povijesti".

Stručnjakinja za rijetke kovanice dr. Maria Grazia Facchinetti rekla je da pronađeni novac ima gravure vezane uz rimske careve. Vlasti su kovanice premjestile u restauratorski laboratorij u Milanu, gdje će ih arheolozi i drugi stručnjaci nastaviti istraživati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene